Welke genres gaan we vaker zien in de toekomst?
4 opkomende genres in de theaterwereld
Voor iedereen is wel wat te vinden in het theater. Nou weten we wat het belang van diversiteit in het theater is, maar we zijn nog niet dieper ingegaan op welke genres we verwachten vaker te zien in de toekomst. In de theaterwereld we zijn vooral genres zoals cabaret, dans of toneel gewend. Alleen er zijn ook genoeg genres waar mensen wellicht minder snel aan denken. In dit artikel geven wij daarom een korte uitleg over vier genres die steeds we steeds vaker zullen tegenkomen in de theaterwereld.
Genres in theater
Genres maken het makkelijker om zo de theaterwereld te navigeren. Voor zowel het publiek, het theater en voor ons, als impresariaat.
Gebaseerd op het genre hebben we namelijk bepaalde verwachtingen: naar cabaret gaan we bijvoorbeeld om te lachen, terwijl we weer andere redenen hebben om een dansvoorstelling te bezoeken. Zo ontstaan na verloop van tijd ook nieuwe verwachtingen van een theaterbezoek, waardoor er ruimte is voor nieuwe genres. Genres zoals content creators, literair, in concert en entertainment.
- Content Creators
Een genre waarvan we misschien nog geen 5 jaar geleden een beetje raar van hadden opgekeken, is dat van Content Creators. Content Creators zijn populair geworden door de komst van social media zoals YouTube, Instagram en Facebook. Online vermaken zij hun fans met onder andere interessante of grappige filmpjes en andere content. Toch bewijst menig content creator niet alleen online maar ook offline hun publiek te kunnen entertainen.
Doordat de content creators vaak een band hebben opgebouwd met hun volgers, door hen bijvoorbeeld een kijkje te geven in hun persoonlijke leven zoals Nienke Plas doet in haar vlogs, is hun publiek geïnteresseerd in de artiest als persoon. De verwachting van het publiek is daarom om een avond mee te maken met hun favoriete content creator. Of dit nou gaat over een gezonder leven met een voorstelling van Richard de Leth of stand-up comedy met Steven Brunswijk. Het belangrijke is dat het publiek het soort content dat ze online volgen, nu ook in het theater kunnen zien. - Literair
Een opkomend, nieuw genre in het theater is eentje die afstamt van literatuur en poëzie. Ook wel bekend als: Spoken Word. Spoken Word is een literaire voordracht, die vaak elementen van bijvoorbeeld rap, storytelling, hip-hop gebruikt om de impact van de poëtische teksten te versterken. Vaak gekenmerkt door elementen, zoals rijmen, intonatie, spelen met woorden en ritme, maar ook lichaamstaal mag niet ontbreken.
Maatschappelijke en politieke thema’s komen vaker naar voren, met het gevoel als leidraad. De verwachting van deze voorstelling is dus om te voelen. De combinatie van de poëtische kunstvorm maken zwaardere thema’s bespreekbaar en vooral voelbaar. Artiesten, zoals Derek Otte, Gershwin Bonevacia, Onias Landveld en Stichting SPOKEN dragen bij aan de groei van dit genre en laten daarmee ook de kracht van het gevoel zien. - In Concert
Concerten zijn natuurlijk al bekend bij de meeste, maar ook in het theater? George Visser is in Nederland de eerste impresario die eraan dacht om concerten naar het theater te brengen. Al zeggen we het zelf, daar mogen wij wel een beetje trots op zijn.
Tegenwoordig speelt muziek een grote rol in het theater, het publiek wil vermaakt worden met hun favoriete muziek. Zo vinden verschillende muziekstijlen een plek in het theater. Een voorbeeld hiervan is de Surinaamse muziekstroming Kaseko, waarmee Kaseko in Concert veel liefhebbers van het genre naar het theater brengt. Anderzijds brengt The CineMusic Experience filmmuziek ter gehore, maar ook artiesten zoals Jennie Lena en Berget Lewis hebben een plekje in het theater met dit theatergenre. - Entertainment
Het laatste voorbeeld is entertainment, misschien is dit onbedoeld wel het meest complexe voorbeeld. Wat entertainment apart zet als een genre is dat het vaak een show is die meerdere elementen gebruikt van verschillende genres. Uiteindelijk maakt dit een geheel nieuw genre, namelijk entertainment.
Dit kan op allemaal verschillende manieren gedaan worden, de verwachting verschilt daarom ook per voorstelling. Zo leert Renate Reijnders ons bijvoorbeeld veel over liefde en moederschap. Illusionist Niels Houtepen geeft zijn publiek een hoop belangrijke persoonlijke inzichten mee onder de illusie van, ja, illusie. Als laatste weet René Mioch zijn publiek te boeien met zijn ervaring in Hollywood als Mr. Film. Met andere woorden, het is misschien wel het breedste genre in de theaterwereld, maar net als de andere drie is ook entertainment eentje om in de gaten te houden voor de toekomst!
George Visser Productions met genres
Bij George Visser Productions houden we van innovatie in de theaterwereld, verschillende bekende en nieuwe genres in het theater is een must. Wij hopen in de toekomst nog meer genres te mogen verwelkomen in de theaterwereld, maar eerst genieten we uitbundig van deze vier opkomende genres.
Ben je opzoek naar een impresariaat?
Ben je een artiest en denk je na het lezen van dit artikel dat wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen..
Foto: Charlotte van der Gaag