Onias Landveld in het theater

Onias Landveld

Dit seizoen in het theater

Over Onias Landveld

Onias Landveld is schrijver, voice-overacteur, verhalenverteller, spoken word-artiest en de voormalige stadsdichter van Tilburg. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft workshops in spoken word en (corporate) Storytelling. Het laatste doceert hij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, maar ook bij bedrijven en instellingen.

Als Multi getalenteerde kunstenaar heeft hij exposities gemaakt voor het Nationale Archief en diverse musea. Hij trad op in Europa en het Caribisch gebied op festivals, voor gemeenten en meerdere instellingen. Momenteel toert hij met een eenmansshow genaamd Wortels en Cassave, waarin hij de oorsprong van zijn namen meeneemt en zijn marron-identiteit uitdrukt. Hij mixt verhalen met gedichten tot een aangrijpend verhaal. Zijn volgende solo voorstelling heet Kunu (Vloek) Een eclectische voorstelling van animatie en theater. Hierin speelt hij Elegua. Een Afrikaanse/Afro diaspora godheid dat mensen-moe is.

Onias werd in 1985 geboren in Suriname, maar ontvluchtte het land vanwege een burgeroorlog in 1989. Na een korte terugkeer naar Suriname in 1992, woont en werkt hij sinds 1998 weer in Nederland.

Voorstelling

Wortels & Cassave

Over KUNU

Wat is de vloek, die jou vasthoudt in je vicieuze cirkel?

Productiehuis Wosu presenteert: Kunu (Lees Koenoe) (vloek)

Na zijn succesvolle voorstelling Wortels en Cassave, komt Onias Landveld (oud stadsdichter van Tilburg, spokenword artiest en theatermaker) met een nieuwe voorstelling uit zijn eigen Productiehuis.

Kunu is een multimediale theaterproductie waarin animatie samenkomt met live theaterspel. Acht gedichten/spoken word teksten van Oud Stadsdichter vormen de leidraad voor componisten en animatoren om een bijzonder verhaal van menselijke strijd en groei vorm te geven. Een strijd die wordt vormgegeven door de gevolgen van trans en intergenerationele overdracht. Degene die het publiek door de vertelling van deze strijdt begeleid, is de humeurige Elegua. Een Afrikaanse Godheid die de kruispunten en wegen van de mensheid bewaakt.

Elegua is mensen moe. Hij vindt ze onverteerbaar, koppig en onwillig om te leren. Waarom zou hij zijn tijd verspillen aan onzinnige levensvragen als ze toch niet luisteren…

Het probleem met mensen”, zegt Hij, “is dat ze vervloekt zijn. Zonder het te weten hebben ze een Kunu. Verblind als ze zijn door de daden van hun ouders en voorouders, zullen ze hun fouten blijven herhalen. En zolang ze dat niet begrijpen zullen ze nooit hun vicieuze cirkel doorbreken…

Kunu is de tweede solovoorstelling van Onias Landveld, geregisseerd door Careline Peerwijk is het een eclectische voorstelling geworden met bekroonde animaties en muziek van o.a. Leeroy Molli en Hayzee (Zwart licht), Lady Shaynah (X-factor) en Vernon Chatlein. Kunu gaat in op de gevolgen van trans- en intergenerationele overdracht en dwingt de kijker antwoord te vinden op deze vragen: Wat voor negatieve aspecten heeft jouw familielijn aan je doorgegeven waar je niet aan kan ontsnappen? Wat is daardoor de vloek die jou vasthoudt in je vicieuze cirkel?

In de Surinaamse Marron cultuur gelooft men dat je last kunt krijgen van ongewenste situaties door toedoen van je voorouders. Die vloeken zijn er in verschillende vormen en maten. Armoede, moeilijke familierelaties, interne en mentale strijd etc. Hoe kom je daaruit? Kunu gaat in op menselijke lasten vanwege de gevolgen van familiedynamiek, ons sociaal leven, de hedendaagse effecten van historische slavernij, de ontsnapping van sektarische religie en de zoektocht naar identiteit. Maar het mooie van Kunu is dat het niet enkel een verhaal is voor de Afrikaanse diaspora maar juist een vertelling met raakvlakken voor alle culturen, waarin iedereen zich kan herkennen.– Onias Landveld

Onias Landveld in het theater

De voorstellingen van Onias Landveld zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: PR Onias Landveld

Speellijst Onias Landveld – KUNU

November 2024
  20:00 vr. 15 november Film en theater MIMIK Deventer 0570-618822
  20:30 vr. 22 november Schouwburg, Studiozaal Tilburg 013-5432220
  20:30 wo. 27 november Kunstlinie Almere 036-8455555
Februari 2025
  20:30 vr. 21 februari Theater De Purmaryn Purmerend 0299-432205