Recensie

Vive la Chanson! zegeviert het Franse levenslied

Met een breed muzikaal aanbod is het soms best moeilijk om een keuze te maken wat je graag zou willen zien, maar de voorstelling Vive la Chanson van Britta Maria en haar medemuzikanten Maurits Fondse en Oleg Fateev wilden we in elk geval niet missen. Daarom hebben we ons klaargemaakt voor een heuse Franse avond waar het chanson onze oren heeft doen zwijmelen. We delen onze ervaring graag met jou, zodat je weet wat je moet verwachten bij het boeken of bezoeken van deze voorstelling.

Het chanson is terug van weggeweest

In de jaren ’60 kreeg het chanson populariteit in Frankrijk, maar ook in andere landen. De teksten zijn vooral belangrijk bij het Franse levenslied – zeker aangezien het beginselen heeft in cabaret –, gevoel, de maatschappij, maar ook humor zijn belangrijke onderwerpen in de teksten van menig chanson.

Een tijdje leek het erop alsof het Franse levenslied zijn beste tijd had gehad, alleen het leven vindt een weg en dus ook het chanson. Dat de populariteit van chansons weer aan het stijgen is, heeft te maken met een steeds groter wordende behoefte aan nostalgie. Terugkerend naar een simpelere tijd waar hartverwarmende nummers worden gespeeld van Charles Aznavour, Édith Piaf en Serge Gainsbourg is een van de verlangens waardoor het chanson weer leven in wordt geblazen, daar is het TV-programma Chansons! bijvoorbeeld een gevolg van.

De nostalgie staat in contrast met de vernieuwing die plaatsvindt op het gebied van het Franse levenslied, maar tegelijkertijd in samenwerking daarmee. Zo bereikt het chanson ook nieuwe generaties met artiesten zoals Barbara Pravi, Louane Emera en Stromae. Deze artiesten combineren welbekende elementen van het chanson met wat modern is, zoals trendy videoclips of invloed van rap. 

Francofielen in Nederland

Dat het chanson ook in Nederland terug is van weggeweest bleek ook wel doordat de zaal van Theater en Filmhuis Dakota Den Haag vol zat met Francofielen, muziekliefhebbers en theater aficionado’s die allemaal kwamen om Britta Maria, Maurits Fondse en Oleg Fateev te zien optreden.

Met een mooie lijst aan chansons zoals Ma Fille, La Bicyclette en Non je ne regrette rien, namen de zangeres en de twee muzikanten ons mee voor een avond naar een bistro in Frankrijk met veel Joie de vivre en emotie.

Maak kennis met het chanson

Ook voor mensen die wellicht niet zo bekend zijn met het Franse levenslied is Vive la Chanson! een mooie voorstelling om kennis te maken met deze muziekstijl. Al durven wij te wedden dat chansons zoals La Bohème en Voilà (inzending Frankrijk Songfestival 2021) voor iedereen bekend in de oren klinken.

De chansons wisselden zich af met een korte verhalen en anekdotes vertelt door Britta Maria en Maurits Fondse. De verhalen achter de chansons en de grote chansonniers worden blootgelegd, maar ook verweven de muzikanten hun eigen liefde voor het Franse levenslied in de voorstelling. Zo vertelde Britta Maria dat ze vlakbij Parijs verliefd werd op het chanson, dit is de plek haar tante woont en waar ze veel tijd doorbracht. Dat ze deze bijzondere tijd koestert hoor je door haar liefde voor de muziek – iets wat zich hoe dan ook vertaald in de voorstelling zelfs als jouw Frans ietwat roestig is.

Liefhebber of ontdekker? Vive la Chanson!

Met andere woorden, of je nou een echte francofiel bent of jouw eerste uitstapje maakt naar het Franse levenslied, Britta Maria en haar muzikanten nemen jou mee op reis met hun voorstelling Vive la Chanson!

Vive la Chanson in het theater?

Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van dit artikel vragen over Britta Maria’s voorstelling? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Foto: Claudia Otten