Recensie The Cinemusic Experience

Recensie

The Cinemusic Experience brengt het hele theater in tranen

Wil je jezelf ook soms wanen in de wereld van film? Wij kennen dat gevoel wel en dankzij The Cinemusic Experience werd onze droom werkelijkheid. En dat nog wel in het theater. We delen onze ervaring graag met jou in een vorm van een recensie, zodat je weet wat je moet verwachten bij het bezoeken of boeken van deze voorstelling.

Dat René Mioch The Cinemusic Experience presenteert is niet meer dan logisch – de filmjournalist nam ons mee op een reis door wereldbekende filmmuziek bij The Cinemusic Experience. Een meeslepende voorstelling waarin muziek, film en anekdotes perfect samensmolten tot een unieke ervaring. Nee, dit is niet zo maar een voorstelling. Dit is een voorstelling waar allerlei prachtige films tot leven komen met muziek.

Filmmuziek in het theater

Tijdens de nummers kregen we een samenvatting te zien bestaande uit scènes van de bijbehorende film, wat de emotie van de muziek versterkte. De prachtige filmbeelden die op het grote scherm werden vertoond waren een perfecte aanvulling op de muziek die werd gespeeld door het Cinemusic orkest onder leiding van dirigent Henk Ummels.

Nostalgie, tranen en vreugde

Vooral de vertoning van ET (1982) staat ons bij – vooral omdat iedereen deze film gegarandeerd kent. Het was een intens mooi, kippenvelmoment dat de kracht van muziek en film samenbracht. De lichteffecten vulden de hele zaal met sterren, perfect gesynchroniseerd met de beelden, en zorgden voor een indrukwekkende ervaring.

Bij de vertoningen van klassiekers als Charlie Chaplin’s Modern Times (1936) en Laurel & Hardy (1932) was het licht in de zaal zwart-wit, wat een authentieke sfeer creëerde die perfect aansloot bij de beelden op het scherm.

Het hoogtepunt van de voorstelling was ongetwijfeld de solo van violiste Hester van der Vlught tijdens Schindler’s List (1993). Haar ontroerende spel bracht tranen bij velen in de zaal – we dachten dat het grootste applaus bij ET was, maar na het horen van dit stuk was het ongetwijfeld hier.

Het muziekstuk van Spirit (2002) bracht een golf van opwinding door de zaal, waarbij de vreugde de zaal weer in werd geblazen. De emotie van het orkest was voelbaar en overtuigend. Hoewel het grote scherm soms afleidend was, bood René een slimme oplossing door het publiek aan te raden om de voorstelling nogmaals bij te wonen.

Anekdotes door René Mioch

Dat alles wordt natuurlijk ondersteund door René Mioch, die als charmante presentator die regelmatig de hele zaal aan het lachen kreeg. De filmjournalist deelde tussen de nummers door fascinerende verhalen over zijn ontmoetingen met Hollywoodsterren. Ook voorzag hij het publiek van interessante feiten over de Oscars en andere prijzen die de besproken films hebben gewonnen. Verder wist hij ons ontzettend veel te vertellen over het maakproces van de films. Dit alles zorgde ervoor dat de avond heel persoonlijk voelde.

Een reis door film en muziek

Al met al was The Cinemusic Experience met René Mioch een buitengewone reis door de wereld van film en muziek. Wij zullen deze voorstelling in elk geval niet snel vergeten én ongetwijfeld zullen we René Mioch aan zijn woord houden – deze voorstelling smaakte bij ons namelijk naar meer.

The Cinemusic Experience in het theater

Wil je de voorstelling bezoeken na het lezen van deze recensie? Bekijk dan de speellijst van The Cinemusic Experience. Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van deze recensie interesse of vragen over een voorstelling? Neem dan contact met ons op.

Foto: Lars Bezemer