Omdenken leert jou omgaan met problemen

Recensie Omdenken

Leer om te gaan met problemen

Waarom lopen dingen zo vaak anders dan we willen? Het leven kan leuk zijn, maar omgaan met de problemen, conflicten en teleurstellingen die er bij komen kijken is soms lastig. Om hiermee een handje te helpen speelt Omdenken in het theater met hun voorstelling Zoals verwacht loopt alles anders. Deze voorstelling hebben wij natuurlijk bezocht. We delen onze ervaring graag met jou in een vorm van een recensie over omdenken, zodat je weet wat je moet verwachten bij het bezoeken of boeken van deze voorstelling.

De grondlegger van Omdenken is Berthold Gunster. Eind jaren ’90 bedacht hij een nieuwe manier om met problemen om te gaan – hieruit ontstond de door hem bedachte term Omdenken. Het idee was zo goed dat hij vanaf 2001 met zijn team trainingen en workshops gaf, maar zijn ambitie reikte verder en zo groeide ook het bedrijf.

Daarom kwam Omdenken vanaf 2012 naar het theater, waar Berthold Gunster tot vandaag de dag heel Nederland leert hoe we onze problemen kunnen omdenken. Dit doet hij overigens niet alleen. Met een vierkoppige liveband én zijn zoon Beer deelt hij aan de hand van sketches over zeer herkenbare situaties zijn inzichten.

Hoe leer je met problemen om te gaan?

Een van de herkenbare situaties is bijvoorbeeld dat Beer de rol van Bertholds moeder speelt. Okay… misschien is dat niet zo herkenbaar, maar aan de hand van deze hilarische sketches laten Berthold en zijn zoon het publiek de essentie van Omdenken zien.

Of je problemen met jouw moeder hebt of dat je tegen heel andere dingen aanloopt, het gaat er in alle gevallen om hoe je met deze situatie omgaat. In plaats van vast te lopen van frustratie, kan je bijvoorbeeld ook jouw energie steken om het probleem om te denken tot een mogelijkheid.

Een levensfilosofie waarvan wij kunnen leren

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, vooral doordat – juist – dingen vaak anders lopen dan verwacht. Daarnaast zijn niet alle problemen om te denken: “als je een lekke band hebt, bedenk je niet hoe je het probleem kan omdenken. Nee, dan plak je de band.” Berthold Gunster in Zoals verwacht loopt alles anders. Andere situaties daarentegen hebben geen oplossing, maar ook hier kunnen we mee om leren gaan volgens Berthold.

Met als rode draad de familieband tussen Berthold, zijn zoon en zijn moeder, zorgt de voorstelling voor veel gedachtengoed waar we op persoonlijk gebied na de voorstelling nog veel aan hebben. Nou moeten wij wel eerlijk zeggen dat we ook niet anders hadden verwacht.

Ondersteund door de swingende liveband, zorgden het vader-en-zoon-duo dat wij ons de hele avond hebben vermaakt terwijl wij leerden om beter met onze problemen om te gaan.

Zoals verwacht een succes

Naast ons heeft Omdenken in tussen al meer dan 50.000 mensen bereikt met de voorstelling, waardoor zij de VVTP Platina Ticket Award hebben ontvangen. Hierdoor is Zoals verwacht loopt alles anders een van de best bezochte voorstellingen van dit moment. Wij zijn natuurlijk ontzettend trots op deze welverdiende prestatie en wij hopen dat Omdenken nog meer mensen bereikt.

Omdenken in het theater

Wil je de voorstelling bezoeken na het lezen van deze recensie over Omdenken? Bekijk dan de speellijst van Omdenken

Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van dit artikel interesse of vragen over deze voorstelling? Neem dan contact met ons op.

Foto: Eric Fecken