Derek Otte in het theater

Derek Otte

Dit seizoen in het theater

Biografie Derek Otte

Derek Otte (Rotterdam, 1988) is dichter en spoken word-artiest. Hij begon met schrijven omdat hij moeite had met spreken. Stotteren bemoeilijkte het uitspreken van gevoelens, gedachten en gebeurtenissen. Daarom besloot hij ze op te schrijven.

In 2010 besloot hij voor het eerst op een podium te gaan staan en sindsdien is hij uitgegroeid tot toonaangevende stem in de Nederlandse wereld van spoken word. Van 2013 tot en met 2017 was hij huisdichter bij radiozender FunX; in 2017 en 2018 werd hij stadsdichter van Rotterdam. Tussentijds schreef hij vier dichtbundels, waarvan Miose uit 2020 de meest recente is. In 2022 maakte hij met DE TIJD IS OM, zijn debuut in het theater. Het was een lang gekoesterde wens om een avondvullende voorstelling te maken. Zijn eerste tour smaakt naar meer.

Over De tijd is om

Woordkunstenaar Derek Otte maakt met zijn voorstelling De tijd is om, zijn debuut in het theater met een avond vol spoken word, anekdotes en live muziek. Persoonlijk, maatschappelijk, vrolijk, verdrietig, cynisch en hoopvol.

“En de tijd is… om!” De woorden van een docent, bedoeld om een stotterende scholier af te kappen, vormen jaren later de titel van de eerste theatervoorstelling van diezelfde scholier.

Via persoonlijke verhalen en zijn ervaring van de wereld, kaart hij onderwerpen aan die hem in zijn leven en werk bezighouden. Hoe kunnen we ontsnappen aan de waan waarin we collectief worden opgevoed? De maatschappelijke kaders werken verlammend en verwarrend en het onderwijs bereidt ons niet daadwerkelijk voor op het leven.

In deze voorstelling maakt Derek Otte als begindertiger de voorstelling die hij als begintwintiger had willen zien. Al jaren is Derek Otte een veelgehoorde naam in het Nederlandse poëzielandschap. De Rotterdammer is één van de meest toonaangevende stemmen van een nieuwe generatie woordkunstenaars die zijn verhalen niet alleen op papier maar vooral op het podium deelt. Als stotterend jongetje was dat iets waar Otte enkel van kon dromen.

Spreken vormde lange tijd een groot obstakel. Hij vond noodgedwongen zijn uitweg in het schrijven, aanvankelijk geïnspireerd door de tegeltjes van Toon Hermans in de hal bij zijn oma en opa thuis. Later kwam, via een cassettebandje waarop rapper 2Pac te horen was, hiphop in zijn leven. Beide invloeden zijn nog duidelijk merkbaar in het werk dat hij maakt: afwisselend scherp en luchtig, maatschappelijk en persoonlijk, via vlugge en vernuftige teksten op het podium en korte ‘regeltjes en rijmpjes’ op.

Voorstelling

De tijd is om

Derek Otte in het theater?

Derek Otte speelt dit seizoen in het theater, de voorstellingen zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: Khalid Amakran

Van stotteraar tot spoken-word artiest | De Tijd is Om

Speellijst Derek Otte – De tijd is om

Er is geen speeldata (meer) gevonden voor deze productie