Het belang van diversiteit in theater

Het belang van diversiteit in theater

3 voordelen van een divers theateraanbod

Wat bedoelen we nou precies met diversiteit in het theater en wat zijn de voordelen daarvan? In dit artikel geven we drie voorbeelden van het belang van diversiteit in theaters en niet te vergeten, wat wij ermee doen als impresariaat.

Het valt misschien niet een-twee-drie op, maar de wereld blijft veranderen. Een van de dingen die altijd verandert heeft te maken met diversiteit. Wat bedoeld wordt met diversiteit kan per situatie of omgeving verschillen, maar het is een belangrijk aspect in de samenleving én daardoor natuurlijk ook in het theater.

Daarnaast heeft de theaterwereld ook zelf invloed hierop: wordt kunst geïnspireerd door de samenleving of inspireert de samenleving kunst? Wij denken dat het een combinatie van beiden is. Deze sector heeft de kracht om het publiek in aanraking te laten komen met nieuwe perspectieven, nieuwe inhoud en een nieuwe kijk op het leven te bieden. Niet alleen op het podium ontstaan er zo genoeg kansen voor diverse genres en artiesten, maar ook achter de schermen telt het mee.

Wat betekent diversiteit en inclusie in de theaterwereld?

Diversiteit komt voor in verschillende aspecten van de samenleving, maar in de theaterwereld kijken wij vooral naar een breed aanbod aan voorstellingen, met inclusie als kern. Elke artiest en voorstelling is uniek. Dit draagt bij aan diversiteit in verhalen, genres, achtergronden en perspectieven. Het theater ernaar streeft om de Nederlandse samenleving te weerspiegelen, maar waarom is een divers theateraanbod nou zo belangrijk?

Voordelen van een divers theateraanbod

  • Nieuw talent
    Een van de belangrijkste punten van een divers en inclusief aanbod is dat op die manier nieuwe talenten en genres een podium kunnen krijgen en zo hun verhalen, talenten of perspectieven kunnen delen. Waaronder ook verhalen die normaal niet worden gedeeld. Dit creëert ook meer gelijke kansen en een plek voor de artiesten om zich verder te ontwikkelen. Zo kan de theaterwereld beter inspelen op de behoeften en interesses van het publiek.
  • Nieuwe markten
    De interesses van het publiek brengt ons naar het volgende punt: dankzij een divers aanbod ontstaat er een kans om nieuwe bezoekers naar het theater te trekken. Mensen willen graag voorstellingen zien die hen raken, van kunnen genieten én waar ze zichzelf in herkennen. Wanneer er veel diversiteit in het aanbod is herkent een bredere en nieuwe groep zichzelf terug in het theater. Waardoor er geen andere mogelijkheid is dan dat de groep van theaterliefhebbers groeit. Wie wil nou niet dat mensen volledig kunnen genieten van alles wat het theater te bieden heeft!
  • Aanbod blijft vernieuwend
    Als we aan theater denken, denken we vaak aan kleinkunst en cabaret – eerlijk is eerlijk, daar genieten we enorm van en dat zullen we lang genoeg blijven doen. Echter is er de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd in de wereld van theater, meer genres hebben ruimte gekregen om een plekje toe te eigenen op het toneel. Je kan bijvoorbeeld naar voorstellingen van influencers of muzikanten en de literaire kunstvorm spoken word heeft ook intrede gemaakt in de theaterwereld. Zo zijn er nog veel meer (onontdekte) mogelijkheden om te vernieuwen. Dit maakt mensen nieuwsgierig en zorgt ervoor dat ze nog genoeg mooie momenten kunnen beleven in het theater. 

Belang van diversiteit in theater voor de samenleving

Wat is het belang van diversiteit in het theater?

We zien theater als een weerspiegeling van de samenleving, daarom is het van belang dat theater net zo divers is als onze wereld. Theater heeft niet alleen de kracht om mensen te vermaken, maar ook om te verbinden. Door de verschillende voorstelling en artiesten te representeren, kunnen mensen zich daarmee relateren, een nieuw perspectief buiten hun eigen vinden en er waarde aan hechten.

Dit doet ons vaak aan het denken zet en helpt bij het vormen van een identiteit, mede door de unieke ervaring die verschillende voorstellingen en artiesten kunnen brengen en het opnemen van cultuur. Het ontdekken van dingen over jezelf, andere mensen en de wereld waarin je leeft en te leren hoe dat gewaardeerd kan worden is misschien de grootste kracht van theater.

George Visser Productions streeft naar meer diversiteit

Voor George Visser Productions is diversiteit in het theater een streven. Wij vinden dat elke artiest een plek moet hebben om zichzelf te uiten, waaronder in het theater – zo hebben wij artiesten met verschillende achtergronden, perspectieven en genres in ons aanbod. Dat is ook zeker iets waar wij trots op zijn en iets waar wij ons verder in blijven ontwikkelen.

Ben je op zoek naar een impresariaat?

Ben je een artiest of theater en herken jij jezelf hierin en denk je dat wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Foto: PR Het Huis van Asporaat

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.