Wat voor theaterbezoeker ben jij?

Wat voor theaterbezoeker ben jij?

Ontdek theatertips per bezoekerstype

In de theaterwereld zijn er allerlei verschillende soorten genres, maar zijn er ook verschillende soorten theaterbezoekers? Geïnspireerd door het onderzoek van Rotterdams Festival dachten wij na over wat voor bezoekers wij dagelijks terug zien in het theater. Wij hebben ontdekt dat er wel degelijk verschillende theaterbezoekers zijn. Daar besloten wij een artikel over te schrijven.
Wat voor type theaterbezoekers zijn er?

In onze ervaring zijn er 6 verschillende type theaterbezoekers. Van de humoristische levensgenieter tot aan het gezelligheidsdier, voor iedereen is er wat te zien in het theater. Waar hoor jij bij?

 1. De humoristische levensgenieter
  Grote kans dat als je aan theater denk, dat je aan cabaret denkt. Als een van de meest bezochte genres, is de kans dus ook groot dat jij naar het theater gaat om te lachen. De reden dat mensen naar cabaretvoorstellingen gaan is om te ontspannen en stiekem misschien ook wel om even de realiteit ontsnappen, maar wist je ook dat een onderzoek heeft aangetoond dat komedie een goede manier is om connecties te vormen? Met andere woorden, je wordt een beter mensen van grappige voorstellingen! Als echte genieter van de leuke dingen zijn artiesten zoals Fabian Franciscus, Guido Weijers, de Gestampte Meisjes en Bas Birker echte aanraders.

 2. De muzikale liefhebber
  Wist je dat de meeste mensen muziekvoorstellingen bezoeken in het theater? Dat is niet heel gek, want muziek is een universele taal die iedereen kan bereiken en verbinden, ongeacht achtergrond. De muzikale liefhebber is dan ook vooral op zoek naar (muzikale) connectie en hoe kan dat beter dan genieten van het beste wat muziek te bieden heeft. Klinkt dat bekend voor jou? Dan klinken voorstellingen van The Cinemusic Experience, Cesar Zuiderwijk, The Analogues of Britta Maria jou waarschijnlijk als muziek in de oren.

 3. De vrije geest
  Zoveel mensen, zo veel wensen en dus ook in het theater. Het theater is een bron aan verschillende soorten voorstellingen, allemaal met andere perspectieven en ervaringen. Als echte vrije geest wil je graag nieuwe inzichten op doen en theater is daar een aanvulling voor. Zo kun je jouw horizon verbreden en nieuwe kennis op doen dankzij verschillende voorstellingen. Vind je het leuk om nieuwe inzichten of perspectieven te leren en jezelf zo te ontwikkelen? Dan zijn artiesten, zoals Nilgun Yerli, Renée Coralie van Beek, Omdenken en Richard de Leth mogelijk wat voor jouw volgende uitje.

 4. De (on)ervaren fan
  Laat het de theaterbazen niet horen, maar aan theater denk je eigenlijk niet zo veel. Behalve natuurlijk wanneer een van jouw favoriete artiesten op de planken staat, dan weet je toch een kaartje te bemachtigen op een mooie plek in de zaal. Je weet wat je wilt en wij gokken dat het wel eens voorstellingen van Jandino, Nienke Plas of Edsilia Rombley kunnen zijn.

 5. De alleskenner
  Het tegenovergestelde van de onervaren fan, hebben we natuurlijk de alleskenner. Voor de alleskenner is geen voorstelling te veel, je bezoekt ze het liefste allemaal. Hoe kunnen we deze theaterbezoeker herkennen? Simpel, er ligt op zijn minst een brochure van het theater thuis die helemaal uitgepluisd is – dan bestaat er een kans dat je een alleskenner bent of gespot hebt. Als je als alleskenner Lotte Velvet, Joosen en de Jager of Femke Vernij nog niet hebt gespot, dan raden we die zeker aan.

 6. Het gezelligheidsdier
  Als laatste hebben we een plekje bewaard voor de sociale vlinders onder ons, oftewel het gezelligheidsdier. Zoals de naam al zegt, het belangrijkste voor deze bezoeker is vooral gezelligheid. Je gaat naar een voorstelling om iets leuks te doen met vrienden, partner of familie. Je wilt iets zien waar je nog over kunt doorpraten na de voorstelling onder het genot van een biertje of een wijntje. Met de voorstellingen van De Règâhs, Another Kind of Blue of Cameretten ben je in elk geval verzekerd van meer dan genoeg gesprekstof.

Wat voor theaterbezoeker ben jij?

We zijn benieuwd wat voor theaterbezoeker jij bent en dit horen we graag via Instagram. Een ding is wel zeker, ongeacht welke theaterbezoeker jij bent, er is voor iedereen wat wils.

Zo kun je de speellijsten van de artiesten die wij als tips hebben genoemd terug vinden op onze website, samen met een hele hoop andere voorstellingen natuurlijk. Hoe dan ook wensen wij jou veel theaterplezier!

Ben je opzoek naar een impresariaat?

George Visser Productions heeft een groot netwerk met verschillende artiesten en programmeurs uit alle hoeken van Nederland. Ben je een artiest of theater en denk je dat wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Foto: Marc Verhees

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *