Renee Coralie van Beek

Dit seizoen in het theater

Biografie Renee Coralie van Beek

“Renée, dat ben ik”. Ze is geboren op 7 november 1986 in Leiden als oudste van drie zussen. Ze is de moeder van Kees Ilias en de vriendin van Ayoub Hosseini. Vanaf haar vierde levensjaar had ze de wens op ballerina te worden, maar in haar pubertijd bleek het dat toneel toch de blijvende liefde was.

Na een rondgang langs verschillende kunstopleidingen kwam ze in 2006 terecht bij toentertijd Het Rotterdams centrum voor Theater. De projecten waar ze aan mocht meewerken waren veelal taboedoorbrekend qua thematiek en door hun oprechte, kwetsbare vorm toegankelijk voor een groot publiek: “Of mijn werk nu humoristisch of serieus is, mijn doel is om het zo oprecht mogelijk te laten zijn. Zoals ik tegelijk poog om het actueel, openhartig, persoonlijk en kwetsbaar te laten zijn”.

Soms voelt het hier en nu als de eeuw van de illusie. Een tijd waarin niets is wat het lijkt, achter elke deur een verborgen belang schuil gaat. Waarin weinig mensen verantwoordelijkheid durven te dragen en hun aansprakelijkheid liever over de schutting naar hun buren gooien. Idealiter probeert Renee Coralie van Beek deze huidige tijdsgeest te laten rondwaren in haar werk. In de hoop dat het voor het publiek een toegankelijke reflectie biedt. En in de hoop dat zij daarmee haar verantwoordelijkheid als theatermaker niet ontloop.

Over Zoon in Europa

“Ik verklaar kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving. Ik respecteer deze en ik zal een actieve bijdrage leveren aan de samenleving.”

Drie jaar geleden ondertekende mijn geliefde, Ayoub, met een hoofd vol dromen zijn participatie verklaring. We verlangden naar een alledaags leven met onze zoon Kees. Hoe kwam het dat hij een maand later van fraude werd beticht?

In Zoon in Europa vertelt Renée over de turbulente tijd die zij meemaakt wanneer haar Afghaanse partner Ayoub een tijdelijke verblijfsstatus krijgt en door zijn opgelegde integratietraject psychisch in de knoop raakt. Ze ontvouwt hoe de overheid verandert in een gevreesde tegenstander en hoe het Nederlandse inburgering systeem niet bedoeld is voor mensen. Tussen de juridische gevechten door lukt het om af te reizen naar Iran. Na jaren wachten sluit Ayoub zijn zieke vader in de armen, ontmoet Kees zijn Afghaanse tantes en blijkt de schoonfamilie vrijzinniger dan gedacht.

Renée voert je mee naar Afghanistan, het land dat Ayoub moest verlaten en het land dat in de zomer van 2021 door de rest van de wereld werd verlaten. Het land dat zijn familie momenteel probeert te ontvluchten en waarbij sommige van hen, door foute paspoorthandel, in West-Afrika terechtkomen. Een verhaal over hoe Ayoub als hoofd van de familie vanuit het veilige Europa de boel probeert te redden. Een voorstelling over veerkracht, liefde, de ontdekking van het vaderschap en over de kracht van diversiteit.

Zoon in Europa is het vervolg op de voorstelling Hosseini (2018), een aangrijpend autobiografisch portret waarin actrice en theatermaker Renée Coralie van Beek het jaar beschrijft waarin zij per ongeluk verliefd wordt op de Afghaanse vluchteling Ayoub, onverwacht zwanger blijkt en verstrikt raakt in het Nederlandse asielbeleid.

Voorstelling

Zoon in Europa

Renee Coralie van Beek in het theater

Renee Coralie van Beek spelen dit seizoen in het theater, de voorstellingen zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: Floyd Koster

Speellijst Edsilia Rombley – In Balans

Mei 2023
donderdag 11 mei - 20:30 Theater Walhalla Rotterdam 010- 2152134