Biografie Bas Birker Cabaret

Bas Birker

Dit seizoen in het theater

Over Bas Birker

Bas Birker is geboren in het ballefruttersgat Goirle, ten zuiden van Tilburg. Goirle heeft veel beschermd natuurschoon, maar is vooral bekend van de kraamkliniek waar iedereen van Tilburg geboren is. Zo ook Bas Birker in 1979. Hij ging in Tilburg naar school en als voorbeeldige Nederlander runde hij er daarna jarenlang een gerenommeerde coffeeshop.

In 2000 begon hij met comedy, vooral als mc (presentator). Hij zou in de jaren erna meer dan 2500 shows spelen in Nederland en België, als mc en comedian. Als Brabander voelde hij zich soms meer verwant met de Vlaamse comedians die hij ontmoette en werd hij hoe langer hoe meer aangetrokken tot de zuidelijke comedyscene. In 2010 kwam hij dan definitief in Antwerpen wonen.

Na jaren optreden in comedy line-ups speelde Bas in 2013 zijn eerste zaalshow Op Weg, in België en Nederland. Deze show werd ook uitgezonden op Canvas en één. Voor zijn volgende show Sowieso werkte hij samen met Wim Helsen als coach. Over deze show schreef comedyrecensent Karel Michiels van De Standaard: “Topshow gezien van Bas Birker in Diest. […] Perfecte balans tussen compromisloze interactie met het publiek (de winnaar krijgt een paar schoenen) en ijzersterk materiaal over Hollanders en Vlamingen. […] Bas barst van energie en vertrouwen. Voor de krant zou ik 5 sterren serieus overwegen, for what it’s worth”.

Eind 2016 trad Bas tweemaal op in het Sportpaleis, voor de dvd-opname van Sowieso. Oké, wel telkens voor 200 man. Maar de kleine theaterbox op het middenplein zat wèl tweemaal vol. Een onvergetelijke ervaring. In de 40 dagen voor zijn 40e verjaardag nog een eenmalige show, 404040, die integraal te bekijken is op Youtube. Tegenwoordig is Bas Birker ook weer te vinden in de Nederlandse theaters.

Over in blijde verachting

Nederbelg Bas Birker is best sympathiek. Voor een Hollander. Maar schijn bedriegt. Diep vanbinnen zit een dik drammerig Duitsertje met een voorliefde voor orde, stiptheid en bovenal zichzelf. Noem het arrogant, noem het egocentrisch, maar zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

in blijde verachting is een reisverslag van de zoektocht naar Bassies diepste binnenste, te beginnen bij de ruggengraat. Een roadtrip langs ziekenhuizen, doodsangsten en onhebbelijkheden, om uiteindelijk de schoonheid te vinden in een grote berg lelijkheid. Een beetje zoals België, maar dan minder verdeeld.

Birker twijfelt, worstelt en beslist. Zo kan hij in de tweede helft van zijn leven, met opgeheven hoofd en redelijke rechte rug, in ieder geval zichzelf onder ogen komen. Maar niet voordat hij jou eens recht heeft aangekeken. Want misschien is met Bas een hele hoop mis, met de rest van jullie is het sowieso veel erger gesteld.

Voorstelling

in blijde verachting

Eerdere programma’s:

  • BELG (tegen wil en drank)

Bas Birker in het theater

De voorstellingen van Bas Birker zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: PR Bas Birker

Speellijst Bas Birker – in blijde verachting

Er is geen speeldata (meer) gevonden voor deze productie