abaretier en Nederbelg Bas Birker speelt keigoed in op publiek

Recensie

Cabaretier en Nederbelg Bas Birker speelt keigoed in op zijn publiek

Elke maand schrijven wij een artikel over een van onze artiesten waaraan wij een bezoekje hebben gepleegd, zodat jij weet wat je kan verwachten bij het boeken of bezoeken van een voorstelling. Deze maand richten we het spotlicht op cabaretier Bas Birker en zijn voorstelling in blijde verachting (ja, zonder hoofdletters), zijn talent om keigoed in te spelen op zijn publiek.

Bas Birker is nog niet van Nederland af

De Nederbelg heeft een mooie carrière als cabaretier opgebouwd in België. Hij dacht waarschijnlijk Nederland ontvlucht te zijn, maar toch toert hij sinds zijn vorige voorstelling Belg (tegen wil en drank) ook in Nederland. Waaronder ook met zijn voorstelling in blijde verachting in Theater PePijn, waar wij in het publiek zaten.

Iedereen die wel eens in Theater PePijn is geweest, weet dat het theater veel sfeer heeft. In de zaal past minder dan 100 man en het podium is klein, maar dat maakt juist voor een unieke beleving. En een unieke beleving dat was de avond dat Bas Birker optrad zeker, want zoals in het persbericht van de voorstelling staat beschreven: “misschien is met Bas een hele hoop mis, met de rest van jullie is het sowieso veel erger gesteld”.

Cabaretier laat zien dat tegenslagen ook grappig zijn

Nou wisten wij “Hollanders” stiekem al dat Bas Birker grappig was dankzij zijn vorige voorstelling, maar dat riante tegenslagen ook heel grappig zijn is een gave die de cabaretier nog meer benut in zijn huidige voorstelling.

Degenen die Bas Birker volgen op social media weten dat de cabaretier de afgelopen jaren flink wat van zijn tijd in het ziekenhuis heeft gespendeerd vanwege zijn rug. Iemand die geen cabaretier is zou er waarschijnlijk met minder vermakelijke verhalen van af komen, gelukkig voor ons is de Nederbelg wel een cabaretier.

Hij liet zich inspireren door zijn eigen tegenslagen, maar ook door een beetje die van anderen. Zo heeft hij genoeg anekdotes over zijn kamergenoten tijdens zijn ziekenhuisbezoeken, van de Bulgaar die alleen maar een woord Nederlands sprak tot zijn terminaal zieke maar grappige bed-buurman. Het is indrukwekkend hoe Bas Birker het voor elkaar krijgt om een zaal te laten bulderen van het lachen terwijl de grap toch over een zwaarder onderwerp gaat. Alleen daarom zijn wij al fan, maar dat is niet de enige reden.

Bas Birker speelt keigoed in op zijn publiek

We hebben al in onze tekst verwezen naar een zin in het persbericht van de voorstelling in blijde verachting, dat deden we natuurlijk niet zonder reden. Het publiek zorgde namelijk voor taferelen die niet van te voren te voorspellen zijn, maar hoe Bas Birker op in wist te spelen is een talent an sich.

De details van de avond laten we bespaard. We zeggen alleen toen bezoeker de zaal uit hoge nood verliet om naar de WC te gaan om vervolgens terug te komen met vier bier in zijn hand hadden we geen betere reactie van de Nederbelg kunnen verwachten. 

Nederland is nog (lang) niet van Bas Birker af

Nou raden we iedereen ten sterkste af om tijdens een voorstelling bier te halen uit respect voor de artiest, desalniettemin is het zeker waard om te zien hoe de cabaretier een band op weet te bouwen met zijn publiek. Wij hebben dus het gevoel dat Bas Birker nog even niet van Nederland af is en dat Nederland voorlopig ook niet van hem af is.

in blijde verachting in het theater?

Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van dit artikel vragen over Bas Birker’s voorstelling? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Foto: 5to9 Management