Wat is cabaret?
De diversiteit van cabaret
In het theater zijn er veel genres, elk met eigen stijl en onderwerp. Of je nou op zoek bent naar vermaak, drama of humor, er is voor iedereen wel wat te vinden op het podium. Maar een van de grootste genres in het theater tot vandaag de dag is cabaret en dit genre kent ontzettend veel diversiteit. In dit artikel vertellen wij meer over de soorten cabaret die wij kennen.
De wortels van cabaret zijn te vinden in Frankrijk. In de 19e eeuw waren er heel veel plekjes waar mensen konden eten en ook een voorstelling konden bekijken, van muziek tot goochelaars tot amusement. Het amusement werd vaak gekenmerkt door bijvoorbeeld humoristisch en satirisch commentaar. Iets wat tot vandaag de dag vrijwel onveranderd is gebleven.
Tegenwoordig is cabaret vooral te zien in het theater en is nog steeds een van de populairste vormen van vermaak. Hoe dit vermaak eruit kan zien, verschilt per artiest. Sommigen staan bekend om hun sketches of typetjes, anderen geven kritiek op de maatschappij op een humoristische wijze en weer andere artiesten combineren grappige verhalen met muziek.
In onze 40 jaar als impresariaat hebben wij met ontzettend veel cabaretiers mogen samenwerken. Zo veel dat we denken dat we een goed onderscheid kunnen maken tussen de verschillende sub-genres binnen cabaret.
Cabaret is entertainment
De eerste cabaretstroming die we kunnen noemen is entertainment. Deze stroming is vooral gericht op vermaak met een licht humoristisch karakter. Het gaat over onderwerpen die herkenbaar zijn, vooral op persoonlijk gebied. Veel stand-up komieken behalen bijvoorbeeld hun populariteit omdat het publiek zich in hen herkent in de dagelijkse situaties waar deze artiesten grappen over maken.
Entertainment betekent overigens niet dat er geen rode draad of een diepere boodschap in kan zitten. Juist vanwege de band van herkenning die deze cabaretiers scheppen met hun publiek, kunnen ze hun eigen verhaal vertellen. Vaak is het daarom de kunst van deze vorm een overkoepelend, maar altijd persoonlijk thema te delen op een humoristische wijze.
Cabaret is engagement
Mocht het thema van de voorstelling wat meer naar maatschappelijk gebied gaan – in plaats van persoonlijk – dan noemen we dit engagement. Deze stroming gebruikt humor om maatschappelijke thema’s en sociale kwesties te bespreken. De artiesten proberen het publiek aan het denken te zetten, doormiddel van scherpe observaties, maatschappijkritisch commentaar en humoristische verhalen. Door een voorstelling die direct kwesties uit de samenleving aankaart, gebruiken cabaretiers zo hun platform om discussies en bewustwording te stimuleren.
Cabaret is kleinkunst
Tenslotte, kennen we ook nog de stroming Kleinkunst. In eerste instantie komt het redelijk overeen met engagement, maar omdat muziek een grote rol speelt in deze stroming, durven we toch te zeggen dat het een eigen categorie is.
In kleinkunst ligt de nadruk vaak op het vertellen van verhalen, emoties overbrengen en het verkennen van de ervaringen van mensen. Meestal bevat de voorstelling vaak ook een diepere boodschap door middel van muziek. Zo wordt er een intieme en authentieke ervaring voor het publiek gecreëerd.
Cabaret is George Visser Productions
Voor het theaterpubliek én ons blijft cabaret een zeer gewaardeerde kunstvorm, zeker omdat het genre veel diversiteit kent. Deze diversiteit is ook terug te vinden in de voorstellingen van onze artiesten.
Bijvoorbeeld, voor een avond vol herkenning uit het dagelijkse leven raden wij stand-up cabaretiers aan zoals Nienke Plas, Steven Brunswijk, Guido Weijers en Jandino. Heb je meer interesse in maatschappelijke thema’s? Dan zijn de voorstellingen van Freek de Jonge, Blauwe Vinkjes, Sjaak Bral en Nilgün Yerli wellicht wat voor jou en als je behoefte hebt aan muziek bij cabaretvoorstellingen, dan ben je bij De Gestampte Meisjes, Lotte Velvet en Aron Elstak aan het juiste adres.
Natuurlijk kan je ook bij onze voorstellingen een compleet overzicht van cabaretvoorstellingen (en van andere genres) vinden.
Ben je opzoek naar een impresariaat?
Ben je een artiest of theater en denk je dat wij jou kunnen helpen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen.
Foto: Mieke van der Raay, iLoveTheater