Sjaak Bral in het theater

Sjaak Bral

Dit seizoen in het theater

Biografie Sjaak Bral

De carrière van cabaretier en columnist Sjaak Bral begint als zijn leven: als een grap. Geboren op de 11e van de 11e, even voor 11 uur ’s avonds, zit er weinig anders op dan de rest van zijn leven mensen te amuseren en te verwonderen. Zijn loopbaan als humorist schiet uit de startblokken dankzij een grappig bedoelde weddenschap. Begin jaren negentig zal Sjaak aan zijn vrienden bewijzen dat hij in één maand beroemd kan worden in Nederland. Dat lukt glansrijk, dankzij zijn Haagse Bluf en grote charme.

Met de cult-hit Krég ut zuäh, een aanklacht tegen milieuvervuiling, breekt hij in 1993 door. Het is Brigitte Kaandorp die hem na een optreden aanmoedigt: ‘die liedjes zijn leuk, maar dat gelul er tussendoor is veel leuker.’

Zijn humorvolle blik op de wereld word opgemerkt door hoofdredacteuren en producenten, waarna een zegetocht volgde langs het medialandschap. Sjaak maakt radio, tv en schrijft voor diverse kranten. Tegelijkertijd ontdekt hij, via stand-up comedy, het theater. Sjaak beklimt het podium en is er nooit meer afgegaan. Het publiek omarmt zijn humor en kritische blik. ‘Door het gat van de grap waait de wind van de waarheid.’

De afgelopen 25 jaar ontwikkelde Sjaak zich als professioneel theatermaker en gevreesd columnist. Er verschenen negen boeken van zijn hand, waaronder het uiterst succesvolle Groen Geile Boekie (120.000 verkochte exemplaren). In de media is hij een veelgevraagde gast, al zegt hij vaker nee dan ja: ‘Roem is een bijproduct en interviews zijn een irritante vorm van oponthoud.’ 

Het theater heeft wél zijn hart gestolen. Sjaak heeft veertien theaterprogramma’s op zijn naam en is wereldrecordhouder one-man oudejaarsconferences. Geen jaar werd overgeslagen. Discipline, doorzettingsvermogen en daadkracht kenmerken deze unieke artiest. Sjaak is een veelgevraagd spreker op congressen en een begenadigd dagvoorzitter. Doelgericht met humor. Altijd een knipoog met klasse.      

Over Vaarwel 2022!

In een tijd waarin een slechte grap wordt afgestraft met een klap voor je bek, is het tijd om op de barricades te staan. Beter een slechte grap dan helemaal geen grap. Humor – kan dat in een jaar vol rampspoed, honger en geweld? Uiteraard. ‘Humor is overwonnen droefheid’, zei Godfried Bomans al.

2022 leent zich bij uitstek voor de vette lach. De ellende druipt dagelijks van het scherm, de media zweept deze orkaan van treurnis nog wat extra op. Zo wordt Poetin vergeleken met Hitler. Terwijl er een belangrijk verschil is – Poetin draait de gaskraan dicht. Energiearmoede kun je ook anders benaderen – de enige stroom waar je altijd op kunt vertrouwen is de vluchtelingenstroom.

U voelt ‘m al: in zijn 26e oudejaarsconference gaat Sjaak verder dan hij ooit is gegaan. Immers, door het gat van de grap waait de wind van de waarheid. Vaarwel 2022. Beleef het mee met de enige échte oudejaarsconferencier.  

Voorstelling

Vaarwel 2022!

Eerdere programma’s:

  • Vaarwel 2021

Sjaak Bral in het theater?

Sjaak Bral speelt dit seizoen in het theater, de voorstellingen zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: PR Sjaak Bral

Speellijst Sjaak Bral – Vaarwel 2022!

Er is geen speeldata (meer) gevonden voor deze productie