Flip Noorman komt akelig dichtbij Tom Waits zonder zichzelf te verliezen

Recensie

Flip Noorman komt akelig dichtbij Tom Waits zonder zichzelf te verliezen

Het afgelopen jaar is Flip Noorman veel in de media geweest met zijn voorstelling Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands). Hij ontving goede recensies en deed verschillende interviews met kranten en radio’s. Alleen tot op heden mochten er geen opnames gemaakt worden met het vertaalde werk van de Amerikaanse zanger.

Gelukkig is daar verandering in gekomen, Flip Noorman heeft namelijk de muzikale rechten gekregen van Tom Waits. Iedereen die fan is van Tom Waits weet dat dit iets uitzonderlijks is. Om dit te vieren delen wij graag de ervaring die wij hadden bij de voorstelling, zodat jij weet wat je moet verwachten bij het boeken of bezoeken van deze voorstelling.

Flip Noorman zingt Tom Waits

Tom Waits heeft een stem die niet te evenaren valt, althans bijna niet. Flip Noorman komt namelijk akelig dichtbij zonder zichzelf te verliezen. Met nummers zoals Big in Japan, The Heart of Saturday Night en Waltzing Mathilda bereikte Tom Waits eind vorige eeuw een redelijke cultstatus die alsmaar bleef groeien des te langer hij muziek maakte. Of liever gezegd, des te krommer hij werd (ja, hier komen we nog op terug).

Eerst beginnen we bij het begin. Voordat Flip Noorman’s voorstelling begon kwamen wij aan in Rotterdam bij een behoorlijk volle aanvangsruimte van LantarenVenster. Cultstatus of niet, zowel Tom Waits en Flip Noorman hebben een trouwe aanhang. En deze aanhang stond te poppelen om het vertaalde werk van de rauwe muzikant(en) te horen.

Van Punk tot Tom Waits

Toen het moment van de waarheid was aangebroken, werden we weggeblazen door het eerste nummer van de set. Met Groot in Japan weten Flip Noorman en zijn muzikanten het publiek in te pakken met een deken van muziek. Vanaf het eerste akkoord slepen de muzikanten ons mee in de wereld van Wait’s zijn absurditeit en Noorman’s fascinatie.

Een fascinatie die wij overigens te danken hebben aan de verzamel-cd Punk-O-Rama 4 die Flip Noorman in zijn tienerjaren kreeg. In een tijd waar muziek voor hem niet hard genoeg kon, was het de muziek van Tom Waits waar de zanger en theatermaker een nieuwe liefde voor kreeg.

Balans tussen zanger en persoon

De vertaalde muziek wisselt af met anekdotes die verweven zijn in Flip Noorman’s persoonlijke leven en die van de Amerikaanse muzikant. De anekdotes versterken de nummers op een manier dat je meer naar de tekst gaat luisteren én meer gaat waarderen wat voor een gepuzzel het moest zijn om de poëtische woorden van Waits te vertalen naar het Nederlands.

Zo bond Flip Noorman een quote van Tom Waits aan zichzelf en daarbij aan alle andere mensen die buiten de lijntjes durven te kleuren, over een boom die steeds raarder en krommer groeide – maar om het effect van deze quote in het echt te voelen, raden we toch aan om Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) in het echt te ervaren.

De rechten van Tom Waits

Verder vertelde Flip Noorman wat meer over een ander gepuzzel. Niet alleen woord-technisch, maar ook rechten-technisch heeft de voorstelling voor heel wat late uurtjes gezorgd.

De theatermaker mocht namelijk de voorstelling maken met de vertalingen op voorwaarde dat er geen opnames naar buiten werden gebracht. Gelukkig, zoals wij hebben geschreven heeft Flip Noorman’s harde werk vruchten geworpen. Met toestemming van de Waits-familie kwam 10 september 2023 de CD van Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) uit en als klap op de vuurpijl, gaat de voorstelling vanaf dan ook in reprise!

Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) in het theater?

Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van dit artikel vragen over Flip Noorman’s voorstelling? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Foto: Jaap Reedijk