Onze artiesten in de media: 16 februari 2023

In de media: 16 februari 2023

Elfie Tromp | Flip Noorman | Nilgün Yerli | Willie Wartaal

Er gebeurt veel in theaterland. Zo hebben wij de afgelopen tijd een aantal premières bezocht. Daarnaast is verschillende pers ook van de partij geweest. Het kan dus heel goed kunnen dat je onze artiesten in de media langs hebt zien komen. Mocht dit jou ontglipt zijn of je wilt de informatie snel bij de hand hebben, dan is dit de juiste plek voor jou.

Elfie Tromp

Zaterdag 11 februari stond theatermaker Elfie Tromp in het Werkplaats Walhalla met de première van haar voorstelling Op de barricade van het hart. In de voorstelling wilt Elfie Tromp samen met het publiek een betere wereld scheppen: ze is kwaad, fel, maar laat haarzelf ook van een zachte kant zien. Haar voorstelling dient een doel die gepaard met haar zwangerschap nog dieper en krachtiger binnen komt.

Dit is een vrouw met een stem en die laat ze goed horen. De Volkskrant en de NRC hebben haar geluid gehoord en hebben de theatermaker geïnterviewd.

  • Elfie Tromp vertelt in de Volkskrant wat meer over de achtergrond van haar nummer Zonder pedofielen geen popmuziek: ‘Sommige muzikanten blinken niet uit in de omgang met kwetsbare jonge mensen’;
  • In de NRC gaat Elfie Tromp dieper in op de woede die haar voorstelling Op de barricade van het hart heeft geïnspireerd: ‘Er is in mijn leven bijna niks ergs gebeurd. Waarom ben ik dan zo boos?

Naast het interview heeft de Volkskrant ook een artikel geschreven en is Elfie Tromp te gast geweest bij radioprogramma De Nieuws BV.

Flip Noorman

Een dag later was het de beurt aan Flip Noorman om zijn première van Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) op te voeren in LantarenVenster. Met de verwonderlijke vertalingen van verhalenverteller Tom Waits weet Flip Noorman, de Noormannen en zijn violist Vera van der Bie de juiste snaar te raken.

Voor aanvang van zijn première verscheen er een interview met Flip Noorman in de Volkskrant, hier ontleed de muzikant vijf typische Waits-liedjes die voorkomen in zijn voorstelling. Daarnaast was hij te gast in radioprogramma’s Spijkers met Koppen en De Nieuws BV.

Na de première publiceerde de Theaterkrant een lyrische recensie over Flip Noorman zingt Tom Waits: ‘Noorman komt zo dicht bij het hart van de zaterdagnacht als dat mogelijk is, in een taal die ver af staat van de Amerikaanse werkelijkheid van Tom Waits maar die zich hoe dan ook leent voor mooie bewerkingen’.

Nilgün Yerli

Vervolgens brak op Valentijnsdag de première van cabaretière en schrijfster Nilgün Yerli’s Tinderella. Ze was 10 jaar weg geweest uit Nederland, ze is gemigreerd naar Londen, New York en Istanbul, maar nu is ze definitief terug in Nederland. Dat ze weer terug is in ons kikkerlandje deelt ze ook met veel liefde tijdens haar première in DeLaMar.

Zowel in de Volkskrant en de Trouw staan interviews met Nilgün Yerli. De cabaretière en schrijfster verteld openhartig over haar tijd in het buitenland, haar terugkomst in de Trouw.

In de Volkskrant laat ze weten dat ze daten iedere keer weer een teleurstelling vond. Ondanks alles hebben deze ervaringen gezorgd voor de inspiratie achter haar voorstelling Tinderella en het interview geeft een mooi perspectief van wat je kan verwachten in de voorstelling.

Ook heeft de pers haar première bezocht:

  • Het Parool, waar ze tien jaar geleden voor schreef als columniste, schrijft dat de beschrijvingen van haar dates fraaie beelden van eenzaamheid oproepen en dat de voorstelling vaak smullen is voor de taalliefhebber;
  • Ook is de Theaterkrant verliefd op hoe zij taal gebruikt in haar voorstelling: ‘Yerli viel, stond weer op en is terug‘.

Willie Wartaal

De enige van dit lijstje die geen première heeft is Willie Wartaal, maar toch kan hij niet ontbreken. Met zijn voorstelling Moederdag heeft hij zijn debuut gemaakt in het theater als solo-artiest. De voorstelling gaat over zijn jeugd met zijn aan drugsverslaafde moeder, waarover hij in de Volkskrant onthult dat ‘als hij het allemaal goed weet te doen, gaan mensen heel, heel hard lachen.’

Ook was Willie Wartaal op 16 februari te gast geweest bij Koffietijd, waar hij meer verteld over zijn voorstelling.

Interesse in een van deze voorstellingen in jouw theater?

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat (een van deze) voorstellingen goed in de programmering past van jouw theater? Of wil je gewoon meer informatie weten over deze voorstellingen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder.

Foto: Bernini Media