Recensie
Het leven van Franz Schubert in ander licht door Dutch String Collective
Componist Franz Schubert stierf op 31-jarige leeftijd in 1828. Tijdens zijn leven is zijn muzikale werk nooit erkend. Tegenwoordig wordt hij in één adem genoemd met Beethoven en Mozart. Het is een levensverhaal wat heel makkelijk met een verdrietige boodschap verteld kan worden, maar alhoewel Schubert nooit veel geld had leidde de componist een rijk leven. Dit verhaal wordt voor het voetlicht gebracht tijdens de voorstelling van Dutch String Collective ‘Schubert’.
Schubert’s leven verteld door zijn muze
De voorstelling begint met een terugblik van Hongaarse gravin Caroline Esterházy. Zij is een van de goede vrienden en muze van Schubert. Vanuit haar perspectief verteld zij over het leven van de componist; van zijn eerste aanraking met een viool tot aan het nummer van Beethoven dat hij op zijn sterfbed wilde horen. Caroline Esterházy biedt een perspectief die Schubert zelf niet zou kunnen bieden aan de voorstelling. Een perspectief van vriendschap, trots en bewondering.
De Boheemse vriendschappen van Schubert
De componist stond er om bekend dat hij niet heel knap, welbespraakt of goed was in zichzelf promoten. Toch wist hij een actief sociaal leven te leiden naast (en tijdens) zijn muzikale bezigheden.
In de voorstelling van Dutch String Collective blijkt zijn Boheemse vriendengroep een rode draad in zijn verhaal; keer op keer verbaasde en verblijde hij zijn vrienden met zijn gave voor muziek. De sociale bijeenkomsten werden vaak gespendeerd in het teken van zijn muziek.
De vriendschappen die Schubert er op nahield hebben een duidelijke invloed op het verhaal wat over hem wordt verteld. Het transformeert de voorstelling van tragisch naar levenslustig en hoopvol.
Schubert’s Noodlot
Op 19 november 1828 trof Schubert het noodlot. Omringt en in nagedachtenis van zijn vrienden is hij in de buurt van Beethoven begraven. Met zijn grafsteen die leest: “De toonkunst begroef hier een rijk bezit, maar nog veel meer verwachtingen”, komt de voorstelling van Dutch String Collective tot conclusie.
Schubert na zijn dood
In het leven was Schubert alleen rijk aan vrienden. Na zijn dood werd hij onsterfelijk. Zodoende heeft hij post-mortem mogelijk toch nog zijn eigen verwachtingen in vervulling gebracht.
Het verhaal van Schubert’s vriendin en muze Caroline Esterházy is na zijn dood niet meer goed in de geschiedenisboeken verteld. Wel is bekend dat zij zijn klassieke stukken bij haar heeft gehouden als herinnering. Dit maakt de voorstelling van Dutch String Collective bekend. Samen met hun gezamenlijke vrienden heeft zij mogen meemaken hoe Schubert’s klassieke meesterwerken toch een plekje naast Mozart, Beethoven en andere grote componisten wist te bemachtigen.
Dutch String Collective in het theater?
Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van dit artikel meer vragen over Dutch String Collective? De voorstelling Schubert is helaas niet meer te boeken, wel is het ensamble voor 2023-2024 met een net zo indrukwekkende voorstelling te boeken. Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.
Foto: PR Dutch String Collective