Dutch String Collective in het theater

Dutch String Collective

Dit seizoen is de tour is afgelopen

Biografie Dutch String Collective

25 jaar geleden begon een klein groepje strijkers met het inspelen van filmmuziek in een kleine opnamestudio. Vele jaren en vele films, projecten, cd’s en concerten later, is dit groepje uitgegroeid tot een ervaren veelzijdig multidisciplinair ensemble dat zowel bekend staat om zo vele uitstekende prestaties in de studio, als een niet te missen element op de Nederlandse concertpodia.

Op de podia presenteren zij avontuurlijke concerten met een hele eigen invulling, van oude muziek tot hedendaagse composities. Met als gezamenlijk doel het presenteren van muziek op een andere, inspirerende manier waarbij geen heilige huisjes bestaan en waar de inbreng van de individuele musici centraal staat.

Blijven ontdekken en nieuwe dingen leren is een belangrijk onderdeel van het werk van het ensemble. Nieuwe componisten leren kennen en deze een kans geven hun muziek te laten horen. Speelstijlen onderzoeken, inspiratie zoeken en geven.

Oprichter en leider van het Dutch String Collective Marieke de Bruijn won de Humble Hero Award 2020 voor de vele studiosessies onder haar leiding. Onder opnames die het Dutch String Collective heeft ingespeeld zijn awardwinning soundtracks en producties, waaronder beste muziek bij musical-awards en Gouden Kalveren voor beste muziek in films. Het nummer Roller Coaster van Danny Vera waar ze op spelen is nr 1 in de Top 2000 aller tijden.

Het Dutch String Collective heeft de laatste jaren een stevige plek veroverd binnen de ensemblecultuur in Nederland. De musici in het Dutch String Collective zijn strijkers met een klassieke opleiding aan de conservatoria in Nederland en met ervaring in ensembles en orkesten. Daarnaast treden ze ook op als solist. Ook hebben de meeste musici zich verdiept in andere muziekstijlen zoals jazzmuziek, tango- en gypsymuziek en muziektheater. Componeren en soundproducing is ook onderdeel van hun vak.

Over Schubert

Franz Schuberts korte bestaan is minstens zo opmerkelijk als dat van Mozart, hij was net zo’n muzikaal talent. In de voorstelling Schubert wordt het dramatische levensverhaal van deze sympathieke jonge componist verteld.

Luister naar de prachtige muziek van Schubert, geplaatst in de context van zijn leven en tijd. Leer hem kennen door het persoonlijke drama van zijn ziekte, het mysterie omtrent zijn liefdesleven. De beroemde stukken die hij schreef worden gespeeld door uitmuntende musici, The Dutch String Collective.

Het levensverhaal van Franz Schubert is al eeuwen in nevelen gehuld. Door speculaties en mythes hebben vele schrijvers hun fantasie de vrije loop gegeven. Wij vertellen het echte verhaal. Brieven, dagboeken, schilderijen en nalatenschappen vertellen ons waarom hij de kansen niet kreeg die Mozart had. Hoe het kon dat hij zo ongelooflijk snel en bijzonder componeerde. Wat de rol van Beethoven in zijn leven was. En wie was Carolyne Estherhazy?

Als hij sterft op zijn 31ste weten alleen zijn vrienden hoe bijzonder hij was. Jaren later wordt zijn genie alsnog erkend en wordt Schuberts naam genoemd in een adem met die van Mozart en Beethoven.

Het Dutch String Collective bestaat uit een groep gerenommeerde strijkers uit de klassieke muziek. Samen met meesterpianist Jonathan Waleson spelen ze de mooiste en beroemdste stukken van Franz Schubert. Marieke de Bruijn speelt viool, én vertelt het levensverhaal van Franz Schubert. De muziek en het verhaal voeren je mee in het leven van deze wonderbaarlijke componist, en deze wordt zo een dierbare vriend die je niet meer wilt missen.

Dutch String Collective in het theater?

Dutch String Collective speelt dit seizoen in het theater, de voorstellingen zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: Claudia Otten

Speellijst Dutch String Collective – Schubert

Er is geen speeldata (meer) gevonden voor deze productie