Dutch String Collective in het theater

Dutch String Collective

Dit seizoen in het theater

Over Dutch String Collective

25 jaar geleden begon een klein groepje strijkers met het inspelen van filmmuziek in een kleine opnamestudio. Vele jaren en vele films, projecten, cd’s en concerten later, is dit groepje uitgegroeid tot een ervaren veelzijdig multidisciplinair ensemble dat zowel bekend staat om zo vele uitstekende prestaties in de studio, als een niet te missen element op de Nederlandse concertpodia.

Op de podia presenteren zij avontuurlijke concerten met een hele eigen invulling, van oude muziek tot hedendaagse composities. Met als gezamenlijk doel het presenteren van muziek op een andere, inspirerende manier waarbij geen heilige huisjes bestaan en waar de inbreng van de individuele musici centraal staat.

Blijven ontdekken en nieuwe dingen leren is een belangrijk onderdeel van het werk van het ensemble. Nieuwe componisten leren kennen en deze een kans geven hun muziek te laten horen. Speelstijlen onderzoeken, inspiratie zoeken en geven.

Oprichter en leider van het Dutch String Collective Marieke de Bruijn won de Humble Hero Award 2020 voor de vele studiosessies onder haar leiding. Onder opnames die het Dutch String Collective heeft ingespeeld zijn awardwinning soundtracks en producties, waaronder beste muziek bij musical-awards en Gouden Kalveren voor beste muziek in films. Het nummer Roller Coaster van Danny Vera waar ze op spelen is nr 1 in de Top 2000 aller tijden.

Het Dutch String Collective heeft de laatste jaren een stevige plek veroverd binnen de ensemblecultuur in Nederland. De musici in het Dutch String Collective zijn strijkers met een klassieke opleiding aan de conservatoria in Nederland en met ervaring in ensembles en orkesten. Daarnaast treden ze ook op als solist. Ook hebben de meeste musici zich verdiept in andere muziekstijlen zoals jazzmuziek, tango- en gypsymuziek en muziektheater. Componeren en soundproducing is ook onderdeel van hun vak.

Eerder stonden ze in de theaters met de voorstelling Schubert.

Over A stairway to Heaven

Voorstelling

A stairway to heaven

Eerdere programma’s

  • Schubert

Het Dutch String Collective presenteert met trots hun nieuwste theatershow: A Stairway to Heaven. Deze adembenemende voorstelling neemt het publiek mee op een boeiende reis door drie eeuwen muziek. Van Amadeus tot Zeppelin, een A tot Z met klassiekers van honderden jaren geleden tot klassiekers van nu.

Stairway to Heaven, een van de grootste rocksongs van de 20e eeuw, vormt het vertrekpunt van dit verrassende theaterconcert. Het Dutch String Collective verkent een rijke selectie aan muzikale meesterwerken waaronder muziek van Purcell, Vivaldi, Mozart en Brahms en toont aan dat klassieke composities even catchy kunnen zijn als popmuziek. En dat tijdloze composities van Led Zeppelin, The Beatles en Rogier van Otterloo net zo goed aanspraak kunnen maken op de term klassieke muziek.

“Met deze muziek brengt het Dutch String Collective je graag eventjes een stukje dichter bij de hemel, een trappetje naar een plek waar je kunt genieten, waar je kunt verdwijnen”, aldus Marieke de Bruijn, oprichter en leider van het ensemble.

In haar korte tekstjes belicht ze achtergronden en legt ze verbanden tussen de nummers en de componisten. Waarom ze schrijven wat ze schrijven. Wie er ooit beroemd was, wie werd verguisd en vergeten… Dat vaak de meest geliefde artiesten met een quick way to heaven gingen. 

“De beste muziek blijft”, benadrukt het ensemble, en nodigt hiermee het publiek uit voor een bijzondere avond vol emotie, vuur en passie. 

Het Dutch String Collective is bekend om hun unieke combinatie van zowel indrukwekkende eigen klassieke producties als hun bijdragen aan Nederlandse filmscores, populaire shows en en albums van artiesten. Gevormd door oprichter en leider Marieke de Bruijn, brengt het collectief met passie en vakmanschap muziek naar een breed publiek.    

Ga mee op een muzikale reis door de eeuwen heen met Dutch String Collective | A stairway to heaven

Dutch String Collective in het theater

De voorstellingen van Dutch String Collective zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: Claudia Otten

Speellijst Dutch String Collective – Schubert

Er is geen speeldata (meer) gevonden voor deze productie