Waarom zijn try-outs belangrijk?

Het belang van try-outs

Waarom zijn try-outs belangrijk voor een theaterproductie?

Try-outs – als je een beetje bekend bent met het theater, heb je er vast wel eens van gehoord. Alleen heb je er al over nagedacht wat het belang is van try-outs? Of je nu een liefhebber van theater bent, een theatermaker of gewoon nieuwsgierig bent naar de achtergrond van theatervoorstellingen, in dit artikel vertellen wij waarom try-outs nou zo belangrijk zijn voor theaterproducties.
Wat is een try-out?

Try-outs zijn een belangrijk onderdeel van een theaterproductie. Dit is een periode waarin het materiaal wordt uitgeprobeerd en getest, allemaal voor een live publiek. Deze korte periode biedt theatermakers de kans om hun werk te verfijnen voordat het in première gaat. Try-out kaartjes zijn daarom meestal ook goedkoper, terwijl het wel al een volwaardige voorstelling is. Uiteindelijk komt het erop neer dat er 5 redenen zijn waarom try-outs zo belangrijk zijn:

  1. Feedback van publiek
    Try-outs bieden theatermakers de mogelijkheid om feedback te verzamelen van een live publiek. Hoewel het creatieve team en de acteurs intensief hebben gerepeteerd, is het publiek een factor die niet kan worden gesimuleerd tijdens repetities. De reacties van het publiek geven waardevolle inzichten over wat werkt en wat niet werkt in de voorstelling. Of een grap bijvoorbeeld op het juiste moment gemaakt wordt of misschien geschrapt moet worden. Zelfs de timing van de voorstelling kan verschillend zijn in vergelijking met de repetities zonder live-publiek. Deze feedback stelt het team in staat om aanpassingen te maken qua uitvoering om zo een nog betere voorstelling neer te zetten.

  2. Technische aspecten
    Ook bieden try-outs de kans om technische aspecten van de productie te verfijnen. Dit omvat zaken als belichting, geluid, decor en kostuums. Tijdens try-outs kunnen technische aspecten aan het licht komen die niet eerder waren opgemerkt tijdens repetities. Door dit aan te pakken tijdens de try-outs, kan het technische team ervoor zorgen dat de productie soepel verloopt wanneer deze periode voorbij is. Op basis van deze bevindingen wordt de technische lijst samengesteld, waardoor theaters de voorstelling kunnen voorbereiden.

  3. Zenuwen overwinnen
    Een ander belangrijk aspect van try-outs is het opbouwen van vertrouwen bij de cast en crew, zeker bij grotere producties. Voor veel artiesten en crew is het spannend om een nieuwe productie voor het eerst voor publiek op te voeren. Try-outs bieden hen de mogelijkheid om de voorstelling uit te voeren voor een publiek die begrijpt dat het de testfase is. Het voelt toch veel fijner als een artiest fouten mag maken voordat de laatste puntjes op de i zijn gezet.

  4. Mond-tot-mond reclame
    Verder kunnen try-outs helpen bij het creëren van een buzz en anticipatie rondom een ​​productie. Terwijl het publiek de voorstelling ziet tijdens de try-outs, kunnen (positieve) reacties zich verspreiden via mond-tot-mondreclame en sociale media. Dit kan ervoor zorgen dat meer mensen de voorstelling willen bezoeken.

  5. Marketing
    Als laatste bieden try-outs ook een waardevolle kans op het gebied van marketing. Pas in deze fase ziet men echt wie er in het publiek zitten. Met andere woorden, wat is de werkelijke doelgroep van de voorstelling? Door op de hoogte te zijn van het publiek tijdens try-outs, wordt het promoten van de voorstelling inzichtelijker. Daarnaast is dit de periode om scènefoto’s en filmpjes te maken, die dan weer gebruikt worden ter promotie.

Het belang van try-outs

Kortom, try-outs zijn van onschatbare waarde voor het succes van een theaterproductie. Door middel van try-outs kunnen theatermakers hun werk verfijnen, waardoor het publiek verzekerd is van een onvergetelijke voorstelling.

Het bijwonen van try-outs is daarom niet alleen een unieke ervaring, ook zijn try-outs een kans om de creatieve processen te zien die plaatsvinden voordat een productie zijn definitieve vorm bereikt. Bovendien zijn try-outs vaak lager geprijsd in vergelijking met reguliere voorstellingen.

Ben je opzoek naar een impresariaat?

Ben je een artiest of theater en denk je dat wij jou kunnen helpen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Foto: Salih Kilic (bij Joosen en de Jager)

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.