De toekomst van het impresariaat

Wat is de toekomst van het impresariaat?

4 ontwikkelingen in het theater

De wereld verandert en theater mag dan natuurlijk niet achterblijven. In dit artikel laten wij 4 ontwikkelingen zien in het theaterveld en wat dat betekent voor ons als impresariaat.

De culturele en creatieve sector, en dus de theaterwereld, zijn van groot belang in Nederland en spelen een grote rol in de toekomst van ons kikkerlandje. Creativiteit en innovatie dragen bij aan een aantrekkelijke leefomgeving en het algemene welzijn en welvaart. Natuurlijk speelt de theaterwereld ook haar onderdeel hierin.  

De theaterwereld verandert constant, dat is inmiddels geen geheim meer. Na meer dan 40 jaar ervaring, heeft George Visser Productions dan ook veel verandering mee mogen maken én aan de andere kant, voor veel verandering gezorgd. Van nieuwe genres naar het inhakken van de pandemie en zelfs het digitaliseren van de maatschappij.  

Al deze vernieuwingen en trends, zeker na de afgelopen jaren, zijn een zekerheid in een bewegende industrie. Dat leidt dan ook tot de vraag: hoe zien de mogelijke ontwikkelingen van een impresariaat in de theaterwereld er in de toekomst uit?  

Ontwikkelingen in theater 

De theaterwereld blijft zich ontwikkelen, maar we hebben wel een vermoeden welke veranderingen de komende jaren nog grotere rollen gaan spelen in het theater: 

  1. Innoveren met genres 

Laten we eerlijk zijn, bij theater denken we vaak aan bepaalde genres. De meeste mensen zullen denken aan cabaret of toneel. Toch zagen we de laatste jaren meer nieuwe genres ten tonele verschijnen. Voorbeelden hiervan zijn literair, in concert of meer recentelijk, content creators met een eigen theaterprogramma.  

Met tijd zullen er meer genres komen die misschien niet zo traditioneel zijn, maar toch in het theater een groot succes kunnen worden. Bijvoorbeeld artiesten die online hun naam hebben gemaakt zoals Nienke Plas zullen we meer in het theater zien.  

Naast het opkomen van nieuwe genres, wordt de lijn tussen genres ook vaker minder duidelijk. Een voorbeeld hiervan is Derek Otte, die spoken-word (literair) mengt met cabaret. Ook roept theatermaker Elfie Tromp belangrijke vraagstukken op met haar muziek en brengt Nilgun Yerli toneel en cabaret in haar voorstelling bij elkaar. 

  1. Diversiteit en inclusie 

Diversiteit en inclusiviteit zijn een grotere rol gaan spelen in het theater en we verwachten dat dit zich verder zal ontwikkelen. Een divers aanbod zorgt voor een betere representatie van onze samenleving, wat ervoor zorgt dat iedereen een kans kan krijgt om zichzelf terug te vinden in het theater. 

Leer ook meer over diversiteit in het theater.

  1. Technologie  

Het klinkt je vast wel bekend in de oren, technologie en digitalisering zijn inmiddels onmisbaar in ons leven. Ook in de theaterwereld zien we een kans in mogelijkheden voor voorstellingen met behulp van techniek. Zo verwerkt Another Kind of Blue bijvoorbeeld drones en virtuele realiteit in hun voorstellingen.  

De verbetering van technologie heeft niet alleen invloed op de voorstellingen, maar ook op het bereiken van het publiek. Met de komst van TikTok bewijst zich dat social media een steeds meer een integrale rol speelt in de samenleving. De manier waarop mensen worden verleid om naar het theater te gaan is dus ook aan het veranderen. Vroeger kwam het publiek naar theaters door het zien van posters in de stad en tegenwoordig speelt de online presence van theaters en artiesten een grotere rol in deze beslissing.  

Hoewel technologische ontwikkelingen ook in de creatieve sector door zullen gaan, is de magie van naar het theater gaan iets wat onaangenaakbaar is. De kracht van theater ligt bij de verbondenheid met het publiek, interactie met de artiest en de persoonlijke ervaring van de voorstelling live beleven. Die factoren kunnen niet nagebootst worden door technologie. Technologie kan wel een extra duwtje geven aan deze ervaringen, we zijn in elk geval benieuwd wat dit ons in de toekomst zal gaan brengen.  

  1. Authenticiteit  

Tegenwoordig, zeker met de groei van de jongere generaties, wordt authenticiteit en integriteit enorm gewaardeerd. In andere woorden, ze willen weten waar de artiesten en voorstellingen voor staan en willen zo leren van hun perspectieven. Daarnaast, wilt het publiek sneller voorstellingen zien die relevant zijn aan hun situaties en levens met een leerzame of waardevolle boodschap. Daarom mag het soms ook over maatschappelijke onderwerpen gaan en de ervaringen die daarbij komen kijken.  

Theater is uiteindelijk een weerspiegeling van de samenleving, dus verwachten naast voorstellingen van maatschappelijke achtergrond ook een tegenbeweging in het theater. We denken dat we de komende jaren een influx zullen ervaren aan voorstellingen in verschillende genres die ons de kans geven om onze wereld even achter ons te laten. 

George Visser Productions in de toekomst 

Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor ons impresariaat en waarom zijn ze zo belangrijk voor ons? Door in te spelen op deze ontwikkelingen, zullen wij langer houdbaar blijven. Op die manier kunnen wij actueel blijven en het aanbod het meest bij de tijd houden.

Wat is de toekomst van het impresariaat?

Wat enorm van belang is in theater is dat de voorstellingen een weerspiegeling zijn van de samenleving en de bijbehorende behoeften. Dit is waar het impresariaat zowel nu als in de toekomst in op blijft spelen. Daarnaast is theater vooral een vak waar co-creatie centraal staat, door in te haken op de ontwikkelingen, zoals het innoveren met genres of nieuwe talenten en voorstellingen introduceren, maakt dat het ook toegankelijker en frisser, dan wanneer we stil blijven staan in de tijd. Zo ontwikkelen wij met z’n allen de theaterwereld en bouwen we een mooie toekomst samen. 

Ben je op zoek naar een impresariaat? 

George Visser Productions ziet de theaterwereld zich ontwikkelen, we geloven dat de toekomst van theater er heel mooi uitziet. Wij zullen ons in ieder geval blijven innoveren, zoals je van ons gewend bent. 

Ben je een artiest of theater en herken jij jezelf hierin en denk je dat wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen.  

Foto: David Middendorp

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.