
Recensie Keti Koti Conference
Hoe combineer je onze slavernijgeschiedenis met humor? Jeffrey Spalburg weet het!
Elke maand schrijven wij een artikel in de vorm van een recensie over een van onze artiesten waaraan wij een bezoekje hebben gepleegd, zodat jij weet wat je kan verwachten bij het boeken of bezoeken van een voorstelling. Deze maand richten we het recensie-spotlicht op de Keti Koti Conference, bedacht door theatermaker Jeffrey Spalburg. Hierin wordt hij ondersteund door DJ Phantom en VJ Bikkel is de Keti Koti Conference is geen standaard theaterstuk.
Geschiedenis gepaard met humor
Gelukkig worden steeds meer mensen bekend met Keti Koti. Keti Koti betekent letterlijk verbroken ketenen in het Sranantongo (de Creoolse taal van Suriname). Het verwijst naar de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Op deze dag herdenken en vieren mensen de bevrijding van de tot-slaaf-gemaakte mensen in het Nederlandse koloniale rijk.
Met de Keti Koti Conference heeft Jeffrey Spalburg als doel het theaterpubliek ongeacht afkomst met elkaar te verbinden. Daarom koos hij een hybride vorm voor zijn voorstelling: geschiedenis wordt gecombineerd met cabaret, muziek én beeld. Zo maakt hij een nog vaak omzeild onderwerp toch heel toegankelijk.
De cabaretier maakt gebruik van satire en beeld om historische concepten tastbaar te maken. Een opvallend segment in de voorstelling is de mock-presentatie waarin de VOC en WIC worden voorgesteld als hedendaagse startups. Deze slimme parodie laat de absurditeit en wreedheid van het koloniale systeem op doeltreffende treffende wijze zien.
Samenwerking en persoonlijkheid
De voorstelling wordt overigens versterkt door visuals van VJ Bikkel, zoals de mock-presentatie, en muziek van DJ Phantom. Wat ons betreft een slimme zet: beelden van historische documenten, kaartprojecties en archieffoto’s wisselen af met kleurrijke visuals, beats en soundscapes. Deze multimediale aanpak maakt de voorstelling levendig en eigentijds – het spreekt ook een jonger publiek aan dat gewend is aan snelle, visuele prikkels.
Wat de Keti Koti Conference verder krachtig maakt, zijn de persoonlijke anekdotes van Spalburg. Hij verweeft zijn eigen ervaringen met racisme, afkomst en identiteit op een manier die niet alleen ontroert, maar ook herkenning oproept – zelfs bij wie niet direct met het onderwerp verbonden is. Door zijn persoonlijke ervaringen te delen en actuele voorbeelden te benoemen, vormt hij een brug tussen het verleden en het heden. Hij benadrukt dat slavernijgeschiedenis niet alleen gaat over “de ander”, maar over ons allemaal, en dat collectieve bewustwording nodig is om verder te kunnen.
Een waardevol podium voor dialoog
De Keti Koti Conference slaagt erin een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken zonder te polariseren. Het is een uitnodiging tot dialoog, tot erkenning, en tot het opnieuw bezien van onze gedeelde geschiedenis. Hierdoor ontstaat er ruimte voor het publiek om zich open te stellen en te verdiepen in het onderwerp, zonder zich aangevallen of beschuldigd te voelen.
De Keti Koti Conference is een gedurfde, innovatieve en urgente voorstelling. Jeffrey Spalburg laat zien dat geschiedenis niet alleen iets voor boeken is, maar iets dat we samen moeten beleven, bespreken en herdenken. Dit maakt de voorstelling relevant en actueel, zeker nog in deze tijd. Of je nu komt voor de humor, de inhoud, of de muziek – je verlaat de zaal gegarandeerd met iets om over na te denken.
Keti Koti Conference in het theater
Wil je de voorstelling bezoeken na het lezen van deze recensie over Keti Koti Conference? Bekijk dan de speellijst van Jeffrey Spalburg om te zien wanneer ze bij jou in de buurt spelen.
Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van dit artikel vragen over de voorstelling van Jeffrey Spalburg? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.
Foto: Jeremy Paesch