Hoe groei je als artiest in het theater?

4 manieren waarop een impresariaat de groei van de artiest ondersteund

Voor velen – zelfs voor theaterliefhebbers, personeel en artiesten – is een theaterimpresariaat onbekend terrein. Welke rol het impresariaat speelt voor artiesten kan daarom een vraagteken zijn. Wat je misschien wel al weet, is dat het werk van een impresario gelijk staat aan de tourneeplanning van artiesten. Alleen wat komen we tegen als we ons verder gaan verdiepen in de rol van impresariaat?

Lees hier meer over wat een impresariaat doet.

De groei van artiest staat voorop

Hoewel een impresariaat bijdraagt aan logistieke begeleiding van artiesten, zoals de tourplanning en advies omtrent marketing rondom de kaartverkoop, zijn er ook minder voor de hand liggende voordelen waarbij een impresario de artiest verder op weg kan helpen.

 1. Sparringpartner
  Als artiest is het fijn om niet alleen te staan bij het maken van bepaalde keuzes die belangrijk zijn voor een theatertour. Voor het zowel voor beginnende als ervaren artiesten fijn om een sparringpartner met veel ervaring in het theater te hebben. Een impresariaat kan advies geven en waardevolle kennis delen om zo de artiest te begeleiden in de theaterwereld. Verder neemt het impresariaat daardoor een stukje zorgen weg door bijvoorbeeld taken zoals het contact met de theaters met betrekking tot de verkoop en administratie over te nemen.

 2. Een frisse maar geaarde blik
  Uit ervaring weten wij dat het heel makkelijk is om als artiest volledig op te gaan in het werk en daardoor mogelijk jezelf te verliezen in de details. De kracht van een impresariaat is dat van het overzicht behouden, waardoor wij de artiest ook hierin kunnen ondersteunen met een frisse maar geaarde blik. Door deze gouden combinatie zorgt de artiest in samenwerking met het impresariaat voor voorstellingen met de meeste potentie.

 3. Verwachtingen en doelen
  Als theatermaker creëer je bepaalde verwachtingen, voor anderen maar ook vooral voor jezelf. Theater is een bijzonder vak, voor een langdurige carrière in het theater willen wij als impresariaat artiesten een koel hoofd bieden met betrekking tot deze verwachtingen. Samen stellen we doelen voor jouw loopbaan als artiest, om zo verder te groeien naar andere verwachtingen. Zo denkt het impresariaat bijvoorbeeld na over welke theaters geschikt zijn per artiest, maar ook kunnen wij over andere zaken bepaalde verwachtingen ontkrachten of beamen.

 4. Toestroom aan informatie
  Als laatste heeft het impresariaat de ervaring, connecties en kennis om jouw carrière naar een hoger niveau te tillen. Dit heeft ook een effect die je misschien niet zo snel verwacht. Een goede impresario weet namelijk wat er speelt in de theaterwereld en hoe dit voor jou als artiest van belang is. Dit creëert een bepaalde toestroom aan informatie dat weer voordelig is voor jou en jouw voorstelling(en).

George Visser Productions samen met de artiesten

Nou kunnen wij niet spreken voor andere impresariaten, maar we kunnen natuurlijk wel spreken voor onszelf. Met veel trots zorgen we dag in en dag uit dat onze artiesten op de best mogelijke en persoonlijke manieren worden ondersteund. We hebben er vier van op een rijtje gezet, maar dat betekend niet dat het hier op houdt.

Voor meer informatie kan je ons ook in de gaten houden op Instagram. Hier plaatsen we in elk geval elke maandag tot en met donderdag content over theater, onze artiesten en ons werk op.

Ben je op zoek naar een impresariaat?

George Visser Productions helpt graag bij de groei van artiesten. Ben je een artiest of theater en denk je dat wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Foto: PR Teun Toebes

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.