Wat doet een impresariaat?

Wat doet een impresariaat?

5 voordelen van tourneeplanning door een impresariaat

Voordat een voorstelling in het theater te zien is, gebeurt er achter de schermen een hoop. Eenmaal in de zaal ziet het publiek namelijk niet hoe een voorstelling tot stand is gekomen, terwijl de reden dat ze kunnen genieten van hun favoriete artiesten vaak komt dankzij een impresariaat. Met andere woorden,

Wat doet een impresariaat?

Een impresariaat organiseert de (theater)tour van artiesten. In de meeste gevallen houdt dit in dat wij de tour plannen bij theaters, maar het kan ook de organisatie van besloten – zowel zakelijke als particuliere – voorstellingen betreffen. Impresario zorgen ervoor dat artiest én theater minder werk hebben aan (het organiseren van) een tour.

Dat is natuurlijk de korte uitleg. Om beter te begrijpen wat een impresariaat doet, leggen wij in dit artikel uit voor wie een impresariaat is bedoelt en waar een impresariaat mee kan helpen.

Welke artiesten kunnen terecht bij een impresariaat?

Elke artiest is anders. Het mooie van ons vak is dat wij kunnen samenwerken met een breed scala aan artiesten; van muzikale kleinkunstenaars tot entertainers die in de grootste schouwburgen van Nederland staan. In het theater is er plek voor elk soort artiest: een online creator of influencer zonder theaterervaring is net zo welkom als populaire cabaretiers of ervaren theatermakers.

Onze taak als impresariaat is het leveren van maatwerk. In samenwerking met de artiest kijken wij naar de mogelijkheden op het gebied van een tournee. Dankzij de expertise van het impresariaat heeft elke tour de beste kans van slagen.

Wie kan nog meer terecht bij een impresariaat?

Artiesten zijn een belangrijk onderdeel van de theaterwereld, maar zonder plekken om op te treden zouden hun tournees niet mogelijk zijn. Logischerwijs kunnen theaters terecht bij een impresariaat voor de invulling van hun theaterseizoen. Voor theaters is het een voordeel om één vast contactpunt te hebben voor meerdere artiesten. Daarbij heeft de impresario ook nog een helpende hand in publiciteit- en persmogelijkheden.

Maar, niet alleen theaters kunnen voorstellingen inplannen bij een impresariaat. Ook bedrijven en particulieren kunnen een optreden van een artiest boeken. Soms valt dit onder een besloten voorstelling, meestal betreft dit bedrijven die een evenement zoals festivals, concerten, beurzen, seminars en andere soorten feesten organiseren.

Wat betekent een impresariaat voor artiesten en theaters?

Onze ervaring is dat het organiseren van een tour ontzettend veel tijd en energie kost. Wat een impresariaat doet heeft vijf aanzienlijke voordelen voor de artiest en theater:

 1. Netwerk
  Waar veel artiesten tegen aan lopen is dat ze niet het netwerk hebben die een impresariaat wel heeft. Een impresario weet precies met wie van welke theaters ze contact op kunnen nemen om jouw tour te realiseren. Ook hebben wij toegang tot een breed scala aan regisseurs, schrijvers, technici en de media. Met andere woorden, een impresariaat brengt de artiest met de juiste mensen in contact. Ook voor theaters en andere organisatoren van evenementen is het netwerk een voordeel. Doordat wij contact hebben met verschillende artiesten, hebben we voor elke wens een voorstelling.

 2. Tijdbesparing
  Zoals we eerder al aangaven, kost het organiseren van een tour moeite. Zelfs met het juiste netwerk is het een tijdrovende opgave. De organisatie van een tour uitbesteden aan een impresariaat zorgt ervoor dat zowel artiesten als theaters meer tijd hebben voor andere, primaire werkzaamheden.   

 3. Ervaring
  Binnen een impresariaat zijn ervaren professionals op het gebied van boekingen, productie, publiciteit en financiën werkzaam. Waar de boekers ervoor zorgen dat er een tour komt, zorgen de publiciteitsmedewerkers ervoor dat de juiste stappen worden gezet om de voorstelling te promoten. Zo zorgt een impresariaat ervoor dat de logistiek rondom een tour van begin tot einde wordt geregeld. George Visser Productions opereert bijvoorbeeld al sinds 1983 als impresariaat in de theaterwereld. Deze decennia lange ervaring zorgt ervoor dat wij ons vak verstaan; hiermee bedoelen we onder andere het volgende:
  • Kennis van contracten, waardoor wij de mensen waarmee we samenwerken meer stabiliteit kunnen geven;
  • Bewezen en betrouwbare positie binnen de branche, waardoor wij tours van zowel grote- als kleine voorstellingen kunnen regelen;
  • Op de hoogte van de nieuwste trends binnen de theaterwereld, waardoor wij makkelijk kunnen anticiperen op nieuwe ontwikkelingen.

 4. Minder Stress
  “Gaat de kaartverkoop wel goed?”, “Hoe kan ik pers bereiken voor mijn voorstellingen?” en “Heb ik recht op compensatie of subsidie?” zijn allemaal terechte vragen waar artiest en theater aan denkt. Het is de taak van de impresario om te bekommeren om dit soort vraagstukken en deze op te lossen. Het uithanden geven van deze details zorgt voor minder stress bij de artiest en het theater.

 5. Financieel
  De administratie is bij de meeste artiesten geen geliefde bezigheid. Ze kunnen er voor kiezen om de administratie te uitbesteden aan een impresariaat. Op deze manier is er meer ruimte voor de primaire activiteiten van het artiestenbestaan. Naast de administratie is een impresariaat op de hoogte van ontwikkelingen omtrent subsidies, compensaties en andere financiële regelementen zoals auteursrecht en Buma/Stemra. De artiest wordt hierdoor ook op de hoogte gesteld van belangrijke financiële zaken.

Ben je op zoek naar een impresariaat?

Hopelijk heeft dit artikel meer inzicht gegeven in wat een impresariaat doet. Samengevat organiseren impresariaten zoals wij de tour van artiesten, waardoor zowel artiesten en theaters minder tijd en energie hieraan kwijt zijn en toegang hebben tot het juiste netwerk op professioneel, organisatorisch en financieel gebied.

Ben je een artiest, theater en heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat we jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen.

Foto: PR Nienke Plas

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.