Een feestje met drag queen Sederginne

Recensie

Een feestje met drag queen Sederginne

Drag was vanaf een jonge leeftijd al een interesse van de getalenteerde Sederginne, maar haar carrière begon ergens anders. Namelijk als wc-juffrouw in Antwerpen. Haar carrière als een drag queen kreeg bij het grote publiek een extra duwtje na haar deelname aan het eerste seizoen van Drag Race Holland. Tegenwoordig is zij de eerste drag queen in Nederland die op theatertour is gegaan. Hoe ga je van een WC-juffrouw naar een internationale persoonlijkheid? Dat is waar Sederginne het over gaat hebben in haar voorstelling Van WC-madame tot diva.

Op de thee bij Sederginne

Wij konden het natuurlijk niet laten om even langs te gaan bij een van de voorstellingen van Sederginne. Dus toen ze in Schouwburg Amstelveen optrad, waren wij er ook bij. In een zaal vol met enthousiast publiek lieten we ons meevoeren met het verhaal (en feestje) van drag queen Sederginne.

Het viel ons al snel op dat hetgeen dat deze voorstelling zo speciaal maakt Sederginne zelf is. Ze vertelt het verhaal van hoe ze haar weg naar de top heeft gevonden, met alle tegenslagen en gekke gebeurtenissen van dien. Haar verhalen en anekdotes worden verteld met humor, charisma en stage presence. Het is aanstekelijk, dat blijkt wel bij het publiek die vrolijk mee doet tijdens haar voorstelling. Alsof je met je beste vriendin op de thee gaat.

Sederginne is een echte fashionista

Zo extravagant als Sederginne is moeten haar uiterlijk én outfits daar natuurlijk ook bijpassen. Van allemaal verschillende kleuren naar verschillende materialen naar verschillende silhouetten en stijlen. Elke outfit is goed en zorgvuldig in elkaar gezet, van de top van haar pruik tot de schoenen. Wij zijn allemaal wel jaloers op haar modieuze garderobe. Daarnaast zijn de outfits zelfs functioneel. In andere woorden, ze dragen ook bij aan het verhaal dat Sederginne aan het vertellen is. Door de outfits aan te passen, word je nog meer in haar sketches, lip sync optredens en verhalen meegenomen.

Lip Sync queen

Als je aan drag denkt, denk je aan lip sync. De beginselen van lip sync zijn te vinden in de ballroom-cultuur van de jaren ’60. Het was een innoverende manier om geld te verdienen en zelfexpressie voor mensen die geen plek hadden in de maatschappij, om zo toch hun identiteit te beschermen. In deze tijd blijft lip sync een onlosmakelijk aspect in de wereld van drag queens, waaronder natuurlijk ook Sederginne’s wereld.

Met de grootste hits van bijvoorbeeld Gloria Gaynor neemt Sederginne je mee in haar verhaal. Haar gezichtsuitdrukkingen, dansjes en lichaamstaal voegden nog een extra laag toe aan haar optredens. Ze voert het publiek mee in haar verhaal, wat tijdens elk nummer voor een echt feestje zorgt.

Een feestje met Sederginne

Na afloop van de voorstelling hoorden we veel enthousiast geroesemoes van het publiek. Het publiek leek een mooie avond gehad te hebben, en wij natuurlijk ook. Er was nog een fotomomentje voor degene die wilden met Sederginne voordat de avond alweer voorbij was, maar een ding is zeker: het was een feestje met drag queen Sederginne en we zullen nog meer van haar zien!

Van WC-madame tot Diva in het theater?

Ben je een programmeur van een theater en heb je na het lezen van dit artikel vragen over Sederginne’s voorstelling? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Foto: Jeffrey Bakker