Boni in het theater

Boni de Musical

Dit seizoen niet in het theater

Over Boni

We moeten onze Helden eren. Helaas durven we al eens iemand te vergeten in onze Vaderlandse geschiedenis. Boni is zo iemand. De geschiedenis van Suriname is geen verhaal van lijdzame onderwerping maar kent juist een geschiedenis van zwaar verzet. Daarin loopt Boni voorop.

Stichting Doewet is verheugd om het aankomend seizoen, ruim 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, Boni – de Musical naar de theaters te brengen. Boni is één van de meest tot de verbeelding sprekende verzetshelden. Samen met zijn strijdmakkers Jolicoeur en Baron leidt hij een groep gevluchte tot slaaf gemaakte in de binnenlanden van Suriname in de strijd tegen de kolonisator.

Boni The Musical is een productie van Stichting Doewet in coproductie met Het Zuidelijk Toneel, Twenty8 Productions, George Visser Productions, Vereniging Ons Suriname.

Liefde, pijn, strijd, verzet, broederschap, verdraagzaamheid én onverdraagzaamheid: niets menselijks is de personages in het verhaal vreemd”, aldus Sheela Visser-Soebhag (directeur Stichting Doewet). “Het wordt verteld in een bloemrijke taal en op het toneel gebracht door bekende acteurs, aanstormende talenten en een artistiek team die experimenteren en vernieuwing niet uit de weg gaan. Wij zijn in ieder geval heel enthousiast om dit bijzondere verhaal te gaan vertellen!

Over Boni de Musical

De slavernij. In Surinaamse werden de tot slaaf gemaakte mensen niet lijdzaam ondergaan, maar kent juist een lange geschiedenis van verzet. Diep verscholen in de jungle weet Boni zich bijna onaantastbaar, onvindbaar en onsterfelijk te maken. Samen met zijn medestanders Jolicoeur en Baron vormt dit trio een heftige bedreiging voor de kolonisten. Vanuit het mythische Fort Boekoe gaan ze de strijd aan.

De zogeheten Boni-oorlogen (1765 – 1793) gaan de geschiedenis in als de eerste succesvolle poging om de ijzeren greep van de bezetter te breken. Zo werden plantages aangevallen. Daarbij werden tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen bevrijd en voorraden, gereedschap en wapens meegenomen. 

Na een lange en verbitterde strijd wordt Boni verraden en gedood. Of toch niet? Is Boni daadwerkelijk verslagen of heeft hij de strijd overleefd en gewonnen? Een verhaal dat eindigt in een mythe: de geest van Boni leeft voort en vervult ons met hoop op een betere toekomst.

Het publiek wordt vanaf minuut 1 visueel en auditief meegevoerd naar Suriname waar diep in het oerwoud Fort Bukú werd gebouwd om een veilige haven te bieden voor vluchtelingen en de mystieke natuur het decor vormt voor een spannend en emotioneel avontuur dat ons allemaal aangaat.

Deze musical vertelt het mythische levensverhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij in de Surinaamse binnenlanden. Boni is één van de meest tot de verbeelding sprekende verzetshelden. Hij wordt de leider in een lang en verbitterd gevecht tegen het Nederlandse regime. In deze moderne musical met nieuwe composities wervelt een grote groep dansers, zangers, acteurs en muzikanten ons terug naar de 18e eeuw, met zang, spoken word, rap, en soul. Boni – de musical over een wonde in de tijd, verraad, verzet, liefde, en broederschap. Die ons ook kracht en trots schenkt en is een op waarheid gebaseerd spectaculair en meeslepend verhaal, eigentijds-muzikaal op het podium gebracht. Laten we samen de geschiedenis induiken en met trots verspreiden. 

Boni de Musical in het theater

De voorstellingen van Boni de Musical zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: Sofie Knijff

Trailer | Boni de Musical
De cast van Boni zingt Wie ben ik dan | Boni de Musical

Speellijst Boni de Musical

Er is geen speeldata (meer) gevonden voor deze productie