Wat is theater?

Wat is theater?

En wat betekent het voor ons?

Podia, posters, lichten, artiesten, dit zijn allemaal dingen die wij associëren met het theater. Dit mogen dan allemaal wel dingen zijn die bij theater horen, maar wat maakt theater nou precies theater? Aangezien dit voornamelijk een heel breed begrip is, kan het lastig zijn om dit samen te vatten. Is theater nou de plek waar de voorstelling wordt gehouden? Of juist de kunstvorm zelf? Of zelfs de losse onderdelen gecombineerd? In dit artikel duiken wij in de wereld van theater en wat dat betekent voor ons, als impresariaat.

Wat is theater?

Het theater bestaat al decennia en we kennen het allemaal, maar wat is theater nou precies? Theater wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor (collaboratieve) kunstvormen waar artiesten met verschillende genres en verhalen liveoptreden met voorstellingen voor een publiek in een schouwburg of zaal. Er is veel dat hieraan toegevoegd kan worden, zoals beelden, geluid, de bewegingen van de artiest en zoveel andere aspecten, vooral gebruikt om waarde toe te voegen aan de voorstelling. Dat is de essentie van de kunstvorm, maar het heeft in de loop van de jaren ook andere toevoegingen gekregen, zoals bijvoorbeeld de schouwburg of als referentie naar de mensen die achter de schermen werken.

Wat zijn de voordelen van theater?

  1. Geluk

Theater heeft niet alleen de kracht om te vermaken, maar daarnaast heeft het een emotioneel aspect. Dit is een belangrijke kracht. Dankzij het emotionele aspect – of het nou humoristisch, droevig of inspirerend is – stimuleert een connectie tussen publiek en artiest, het hebben van sociale connecties stimuleert weer een geluksgevoel. Dat zien wij als een groot pluspunt.

  1. Eenheid

Die emotie en connectie van het theater kan ook leiden naar een gevoel van eenheid en gemeenschap met iedereen die betrokken is bij de voorstelling, van het publiek tot de artiest tot zelfs de mensen achter de schermen. Als kunstvorm is het gefundeerd op co-creatie en samenwerking, waar interactie met andere ervoor zorgt dat de voorstelling de boodschap kan overbrengen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de artiest samen met de crew van het theater, met het gezamenlijke doel om het publiek een leuke avond te bezorgen. Dit is ook zo voor het publiek, omdat ze de artiest samen ervaren en samen betrokken zijn in het verhaal van de voorstelling.

  1. Reflectie

Theater heeft een reflecterend vermogen. Zo zijn de meeste mensen bekend met de vraag of kunst de samenleving inspireert of juist geïnspireerd wordt door de samenleving? Dit geldt ook voor theater. Iedere artiest en voorstelling brengt iets anders naar het publiek, de meeste artiesten willen bijvoorbeeld dat hun voorstelling hun publiek inspireert. Dit kan het publiek motiveren om na te denken over hun eigen emoties, meningen en perspectieven.

  1. Expressie

Misschien wel in de kern van de kunstvorm: de expressie van de artiest. Elke artiest heeft een ander verhaal en geeft tegelijkertijd een andere ervaring aan het publiek, dat leidt naar een divers aanbod en veel voorstellingen. Dit heeft weer positief effect op het publiek omdat zij zo voorstellingen en artiesten kunnen bezoeken waar zij een persoonlijke connectie mee voelen: van muziek tot literair en cabaret, het publiek bezoekt voorstellingen om meegenomen te worden in de verhalen en expressies van artiesten.

Theater en George Visser Productions

Theater en alles wat daarbij komt kijken staat natuurlijk centraal bij George Visser Productions. Wij geloven in de diversiteit van theater, iedere beleving is uniek. Als impresariaat omarmen wij de vele kanten van het theater om zo de kunstvorm tot haar recht te brengen, maar wat betekent het theater voor ons? Bij ons staat theater vooral voor passie. Passie voor het vak, passie voor het publiek, passie voor onze artiesten. Na 40 jaar gepassioneerd actief te zijn in het werkveld en vele plannen voor de toekomst, is dat iets wat wij meenemen in onze definitie van theater.

Ben je opzoek naar een impresariaat?

Voor George Visser Productions is theater een levensbehoefte, we werken elke dag met veel trots samen met bekende en nieuwe theatermakers en artiesten en theaters. Ben je een artiest en denk je na het lezen van dit artikel dat wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij samen wat we voor jou kunnen betekenen..

Foto: AVROTROS Musical Awards, lightatwork

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.