Zonder seizoenspresentatie geen nieuw theaterseizoen

Zonder seizoenspresentatie geen nieuw theaterseizoen

Een dag voor theaterprogrammeurs

Een ding is zeker in september: in deze maand gaan de deuren van de theaters namelijk weer open na een zomerstop. Terwijl het publiek geniet van de eerste voorstellingen van het huidige seizoen, hebben de programmeurs van de theaters inmiddels alweer oog op het seizoen erna. En wat is voor een programmeur een betere aftrap van de opening van het theaterleven dan een blik op toekomstige voorstellingen met een jaarlijkse seizoenspresentatie?

Waarom een seizoenspresentatie?

In een overvloed van talent en aanbod is het best makkelijk om overzicht te verliezen als programmeur. Zeker bij het plannen van een nieuw theaterseizoen kunnen al de mogelijke voorstellingen veel vragen oproepen, want wanneer de programmeur begint met de planning zijn veel voorstellingen vaak nog niet eens helemaal geschreven.

Daarom komt het dan ook vaak voor dat impresariaten en theaterbureaus zoals George Visser Productions – wij dus – theaterprogrammeurs uitnodigen voor een seizoenspresentatie.

Dit is een jaarlijks evenement waar verschillende artiesten een preview geven van de voorstelling waarmee ze het theater in willen. Zo kunnen de programmeurs zien hoe het volgende theaterseizoen eruit zou kunnen zien voor het theater waar zij de planning maken. Tegelijkertijd krijgen verschillende artiesten ook een kans om henzelf en hun voorstelling te laten zien aan een grote groep programmeurs.

Wat gebeurt er tijdens een seizoenspresentatie?

Geen jaar is hetzelfde bij onze seizoenspresentatie, maar toch hebben we altijd een beetje een idee hoe de dag eruit gaat ziet. We nemen jou graag mee met de planning:

  1. Welkom: Terwijl de artiesten backstage aan het klaarmaken zijn en de techniek de laatste dingen test, verwelkomen wij al onze gasten bij de seizoenspresentatie. De programmeurs hebben nog even de tijd om een drankje te pakken en een klein beetje bij te kletsen, maar dan gaan de deuren van de theaterzaal open;

  2. Eerste helft: Het moment is dan aangebroken, het eerste handjevol artiesten mag zichzelf van hun beste kant laten zien aan het publiek. Verschillende genres en nieuwe én bekende artiesten komen voorbij, elk laten ze ongeveer 10 minuten van hun voorstelling zien;

  3. Lunch: Iedereen die een keer bij de seizoenspresentatie van George Visser Productions is geweest, weet dat de lunch altijd een reden is om het jaar daarop weer aanwezig te zijn. Smaken zal het in elk geval!;

  4. Tweede helft: Met een verzadigd gevoel, gaan we weer de zaal naar binnen. Tijd voor de tweede helft! Ook hier krijgt het publiek previews van verschillende voorstellingen te zien: cabaret, muziek, toneel, het is een verassing wat langs komt;

  5. Borrel: Om de dag af te sluiten, eindigen we natuurlijk met een borrel en hopelijk vele goede gesprekken. De boekingsgesprekken zullen pas later volgen, maar dat neemt niet weg dat we graag de ervaringen van de programmeurs horen.

Vergeet de brochure niet!

Na de seizoenspresentatie krijgen de programmeurs een brochure mee naar huis. Naast de producties die een preview hebben gegeven tijdens de seizoenspresentatie, staat de rest van het aanbod aan voorstellingen in het boekje. Zo hebben de programmeurs altijd iets bij de hand waar ze inspiratie voor het volgende seizoen uit kunnen halen. Op basis van dit aanbod, gaan wij in overleg met de programmeurs om zo een mooi theaterseizoen te plannen.

Tot de seizoenspresentatie!

Ben je een programmeur van een theater en ben jij benieuwd wat wij te bieden hebben voor het volgende theaterseizoen? Vraag dan meer informatie op over onze seizoenspresentatie via onze contact-pagina.

Foto: Anouk Pluijm

Op zoek naar een impresariaat? Neem contact met ons op.