Xclusiv Company in het theater

Xclusiv Company

Dit seizoen in het theater

Over Xclusiv Company

Xclusiv Company is een gezelschap Rotterdamse makers met roots in de hiphop, clubbing en ballroom cultuur. Ze maken theatervoorstellingen die kunstzinnig én street-credible, betekenisvol én entertainend zijn. Aantrekkelijk voor jongeren, liefhebbers van urban arts en dans, maar ook voor het theaterminnende publiek.

Onder leiding van Jason R. Jeandor en Osman Batal heeft Xclusiv Company ontwikkeld van breakdance crew tot interdisciplinaire performance company. Vanuit de in 1997 opgerichte breakdance crew hebben zij een voortrekkersrol vervuld in de ontwikkeling van professioneel hiphop & urban dans naar theater. Ook legde de dansgroep met The Hause of ShoQlat de basis voor de Nederlandse ballroom cultuur. In 2017 werden ze als eerste urban (dans)gezelschap opgenomen in het Cultuurplan van Rotterdam, wat ons stimuleert om ook in de toekomst te blijven groeien en vernieuwen.

De dansgroep werkt met een creatieve kern van dansers, choreografen, zangers, songwriters, producers, woord- en beeldkunstenaars, met ieder hun expertise en culturele achtergrond. In de de performances gebruiken ze dans, muziek, spoken word, beelden en mode uit de urban – hiphop, clubbing  en ballroom – cultuur. Het zijn culturen waar de leden van Xclusiv Company zich mee identificeren en verbonden voelen.

Van daaruit maken ze cross-overs met andere kunstvormen, zoals moderne dans, elektronische muziek en visuele kunst. Ze laten grenzen tussen muziek- en dansculturen vervagen en experimenteren met verschillende stijlen op één podium.

In de voorstellingen staan stedelijke thema’s als identiteit en diversiteit centraal. Xclusiv Company baseert hun verhalen op ervaringen en gevoelens van de makers en mensen uit de omgeving. Ze verleggen grenzen en weten taboes en kaders te doorbreken. Het publiek kan zichzelf, maar ook de ander, in het werk van Xclusiv Company ontdekken en herkennen.

Over ZAFER (ZEGE)

Voorstelling

ZAFER (ZEGE)

Eerdere programma’s:

  • BEHIND THE iMASQ
  • Trash Lake

Exchange of Cultural Phenomenons Culturele uitwisseling is een fenomeen van alle tijden. Denk aan de tulp, die tot het cliché beeld van de Hollandse cultuur behoort, maar oorspronkelijk uit Turkije komt. En wat dacht je van het Perzisch tapijt in de woonkamer, de nasi goreng op ons bord of – meer recent – de hiphopcultuur die uit de VS is komen overwaaien?

Onze cultuur heeft zich door de eeuwen heen ontwikkelt met tradities, gewoontes en gebruiken van heinde en verre. Wat ooit nieuw en vreemd was, is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Culturele verschillen vormen dus geen bedreiging, maar zijn juist een verrijking. Laten we ons dit realiseren, blijven omarmen en transformeren tot de beste versie van onszelf: als land en als individu!

Xclusiv Company in het theater

De voorstellingen van Xclusiv Company zijn via ons te boeken. Ben jij de programmeur van een theater of evenement en heb jij interesse in een voorstelling van deze artiest? Neem contact op met ons, dan bekijken wij samen wat de mogelijkheden zijn.

Foto: Raemy Abdelsalam

Droom naar een harmonieuze toekomst met Xclusiv Company | ZAFER

Speellijst Xclusiv Company – ZAFER

Mei 2024
  20:30 ma. 27 mei Theater Zuidplein Rotterdam 010-2030203