René Mioch ontvangt Oeuvreprijs Zilveren Roos
13-01-2022 - 15:26 uur
Rene Mioch Als geliefde presentator en professioneel filmkenner heeft René Mioch in zijn meer dan dertig jaar ervaring een grote bijdrage geleverd aan de Nederlandse bioscoopwereld. Vanaf 1985 met het programma Veronica Film (later “Veronica Film en Video” en “Films & Sterren”) veroverde hij de harten van menig ‘celebs’ en (Nederlandse) kijkers. René enthousiasmeerde Nederland om de nieuwste films in de bioscoop te zien.

Hierdoor belandde hij ook op de radar van de jury van de stichting Jan Nijland Zilveren Roos. De Zilveren Roos was van 1960 tot 1990 ingesteld door de Nederlandse Bioscoopbond om meer aandacht te vestigen op film en bioscoop. Bioscoopondernemer Jan Nijland was tussen 1972 en 1982 voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ter ere en uit nalatenschap van Jan Nijland was vanaf 2013 de Zilveren Roos een nieuw leven ingeblazen. Het doel van de Award was nog steeds om meer aandacht te vestigen op film en bioscoop, ditmaal in een generatie waar internet en streamingdiensten invloed uitoefenen op de Nederlandse consument en filmliefhebber. Vanwege de coronacrisis is de vorige Zilveren Roos voor het laatst in 2019 uitgereikt. Dat jaar was filmregisseur Paul Verhoeven de gelukkige, wie vorig jaar te gast was bij René’s theatershow “Films en Sterren in het Theater” in Scheveningen.

In 2022 is het dan eindelijk de beurt aan René Mioch om de felbegeerde prijs in ontvangst te nemen. Al was het niet in een zaal vol met mensen, maar wel tijdens een online presentatie in Tuschinski. De details nemen uiteraard niet de glans weg van de onderscheiding.

Met zijn dedicatie en passie voor film vinden wij dat hij de onderscheiding dubbel en dwars heeft verdiend. Bij George Visser Productions zijn wij natuurlijk ontzettend trots dat wij René mogen ondersteunen bij zijn tour Films en Sterren in het Theater. Tijdens zijn tour vertelt Mr. Film over zijn unieke kijk op de wereld van Glitter en Glamour, ondersteund door fragmenten van een hele jonge Julia Roberts, badboy Johnny Depp en een interview met Bette Davis waar een onverwacht verhaal achter zit – Dit mag de charme van De Ster Onder De Sterren zeker niet onderdrukken, met zijn verhalen laat hij grote zalen intiem voelen.

Binnenkort is René weer te zien in het theater. Wil je de award-winnende presentator ook in levende lijve zien? Kaartjes voor zijn show zijn nog beschikbaar, hij verwelkomt je graag in het theater.