Flip Noorman zingt Leonard Cohen in het theater
01-10-2019 - 13:36 uur
Flip Noorman Vanaf 27 september is Flip Noorman in het theater te zien en te horen met zijn nieuwe voorstelling ‘Flip Noorman zingt Leonard Cohen’. De première van het programma vindt plaats op zondag 20 oktober a.s. in Theater Walhalla, Rotterdam.

Na het overlijden van Cohen in 2016 bracht Flip een eenmalige hommage aan zijn grootste ispiratiebron in Paradiso. Na vele verzoeken om het toch niet bij die ene keer te laten is hij gezwicht om het programma nu ook in het theater te brengen. Bijgestaan door zijn voltallige band ‘De Noormannen’ of in trio bezetting brengt hij nu zowel de originele liedjes van de meester als een aantal vertalingen van zijn eigen hand. Kleinkunst-goeroe Jacques Klöters jubelde erover: “Leve Flip Cohen”.

3 vragen aan.. Flip Noorman
Op 20 oktober is de uitverkochte première in Theater Walhalla, ben je al nerveus
?
Leonard Cohen schijnt aan het begin van zijn carrière nog wel eens van het podium af te zijn gelopen omdat zijn stem gewoon dichtsloeg van nervositeit. Hij vroeg aan zijn manager: 'Wat moet ik doen ik kan niet eens meer zingen?' Zijn manager zei: 'Niemand kan hier zingen. Als ik mensen had willen horen die goed konden zingen, dan was ik wel naar de opera gegaan.'
Ik houd van dit soort relativeringen. Natuurlijk ben ik wel gespannen voor een première maar ik probeer het ook niet belangrijker te maken dan het is. Ik mag gewoon liedjes van mijn favoriete zanger-poëet zingen, wat een voorrecht is dat!

Nadat je in 2016 eenmalig een ode bracht aan Cohen wilde het publiek maar een ding: laat het niet bij één keer. Wist je toen meteen dat je hier iets mee wilde doen?
Hahaha, ik had er inderdaad over nagedacht en besloten dat ik dat juist niet wilde doen. Die hommage deed ik echt uit liefde, ik vond het heel gepast. Maar zodra je gaat toeren moet je er wel je brood mee verdienen. Dat voelde zo direct na zijn dood een beetje als lijkenpikkerij. Maar na de hommage bleef ik wel met enige regelmatigheid mailtjes krijgen of ik dit toch niet vaker ging doen. Op een gegeven moment dacht ik ook: 'wat is er eigenlijk mis met lijkenpikkerij ;)'. Ik vind het materiaal magisch, het past bij mijn stem en ik voel de vrijheid om het een en ander naar mijn eigen hand te zetten. Schubert en Bach blijven ook uitgevoerd worden, wat is precies het probleem? Toen ben ik van mening veranderd en daar ben ik heel blij mee want het wordt erg mooi.

Kunnen we dit seizoen ook nog nieuwe muziek van jou verwachten?
Voor 2019 blijft het vooral bij Leonard Cohen al sta ik ook een aantal keer met Het Nieuwe Lied in Theater Walhalla en Bellevue. Daar zal ik alvast wat nieuwe liedjes uit gaan proberen. En dat is ook nodig want in april 2020 begint de try-out tour van mijn nieuwe voorstelling Love-it. Allemaal eigen werk.
 
Zie ook: